Резніков: Якщо РФ постачає вакцину проти коронавірусу в ОРДЛО, Україна це використає в міжнародних судах

Вакцину "Супутник V" у РФ зареєстрували в серпні 2020 року
Фото: EPA
Якщо Росія дійсно постачає свою вакцину проти коронавірусу на тимчасово окуповані райони Донбасу, це свідчить про те, що вона контролює ці території, сказав віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Якщо Росія дійсно постачала на тимчасово окуповані території Донбасу російську вакцину проти коронавірусу, Україна буде використовувати ці факти в міжнародних судах проти РФ. Про це заявив віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю "Укрінформу", яке вийшло 5 лютого.

"Я чув ці чутки. Не факт, що це правда. У будь-якому разі, якщо російська влада на українській території без нашої згоди проводить якісь випробування на людях невідомої і несертифікованої в нас вакцини, це є порушенням українських законів. Вони наражають населення України на ризик і нестимуть за це відповідальність. Але головне, що таким чином вони ще раз підтверджують наявність контролю з боку Росії на цих окупованих територіях. І цим ми обов’язково скористаємося в усіх міжнародних судових інстанціях", – заявив Резніков.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між ЗСУ з одного боку і російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Президент України Володимир Зеленський 19 грудня 2020 року говорив, що Україна буде вакцинувати проти коронавірусу людей із тимчасово окупованих територій, коли отримає препарати. 29 січня він підписав закон, який дозволяє зареєструвати в Україні вакцини проти коронавірусу. Документ, зокрема, забороняє реєстрацію препаратів, розроблених у країні-агресорі (Росії).

1 лютого 2021 року представник терористів "ЛНР" Родіон Мельник заявив, що на підконтрольній бойовикам території починають вакцинацію проти СOVID-19 російським препаратом "Супутник V". За день до того з аналогічною заявою виступило так зване МОЗ "ДНР". 3 лютого прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що в ОРДЛО "теж будуть постачання" вакцини, але не повідомив про строки.

Першу російську вакцину проти коронавірусу "Супутник V" зареєстрували в серпні 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. Водночас вакцина зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Багато російських учених зазначало, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення ліків. Росіяни, яким зробили щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – гарячку, втрату нюху, підвищений тиск.