РФ під приводом боротьби з тероризмом на окупованих територіях утискає активістів, правозахисників та журналістів – Україна в ООН

Вітренко: Ми вражені російською практикою утисків кримськотатарських активістів, правозахисників та журналістів в окупованому Криму під виглядом боротьби з тероризмом
Фото: ukraineun.org
Росія на тимчасово окупованих територіях України під приводом боротьби з тероризмом утискає активістів, правозахисників та журналістів. Про це 9 грудня заявив заступник постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на відкритих дебатах у Раді Безпеки ООН із безпеки в контексті тероризму та зміни клімату, повідомляє "Укрінформ".

"Ми вражені російською практикою утисків кримськотатарських активістів, правозахисників та журналістів в окупованому Криму під виглядом заходів боротьби з тероризмом, а також терором проти цивільних осіб на тимчасово окупованому Донбасі", – сказав він.

За словами Вітренка, боротьба з окремими проявами тероризму буде недостатньою, "якщо проблема тероризму, спонсорованого державою, не буде розв'язана рішуче і всеосяжно". "Укрінформ" зазначає, що дипломат мав на увазі Росію.

Заступник постійного представника також сказав, що мілітаризація Криму, який Росія намагається перетворити на свою військово-морську базу, і агресія на сході України негативно впливають на екологію. І додав, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей багато вугільних шахт відрізано від електропостачання, а вимкнення вентиляційних та насосних систем часто призводить до викидів шахтних газів, затоплення шахт та прилеглих районів.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини у Криму значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати події Росії на півострові, особливо кримських татар.