РФ суттєво збільшила штат посольства в Мексиці, хоча торговельні зв'язки із країною обмежені. У США занепокоєні

Росія збільшила штат свого посольства в Мексиці на десятки співробітників
Фото: wikimedia.org

Спецслужби країни-агресора РФ збільшують свою присутність у Мексиці для проведення шпигунських операцій проти США. Про це 21 вересня повідомив NBC News із посиланням на американських посадовців і колишніх співробітників розвідки.

Упродовж останніх кількох років Росія збільшила штат свого посольства в Мексиці на десятки співробітників, хоча має лише обмежені торговельні зв'язки із країною, наголосив американський телеканал.

У Вашингтоні така тенденція викликає занепокоєння, там вважають, що масштабне нарощування персоналу спрямоване на посилення розвідувальних операцій Кремля, націлених на США, а також на його пропагандистські зусилля щодо підриву відносин між Сполученими Штатами та Україною.

За даними NBC News, адміністрація президента США Джо Байдена порушила це питання перед урядом Мексики.

Як указав телеканалу один із посадовців США, Росія "справді інвестувала в Мексику, прагнучи розширити свою присутність".

Контекст:

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявляв, що його відомство й уряд США "гостро зосереджені" на розширенні російської присутності в Мексиці, повідомив NBC News. За словами Бернса, частково це є результатом висилання російських офіцерів розвідки із західних столиць після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

За словами співрозмовників телеканала, дії Росії в Мексиці відображають агресивнішу позицію її спецслужб на багатьох фронтах, оскільки Кремль прагне змусити замовкнути критиків за кордоном, підірвати підтримку України й послабити західні демократії. У цей підхід входили саботаж і спроби саботажу в Європі, плани вбивств, невпинні кібератаки й масштабні глобальні дезінформаційні кампанії, наголосили в коментарі NBC News американські та європейські посадовці.

Як відомо, у США гостро стоїть питання посилення заходів контролю за міграцією на кордоні з Мексикою.