Рішення суду в Парижі, який скасував рішення про компенсацію "Ощадбанку" від РФ, може бути виключно рекомендаційним – Мін'юст

"Ощадбанк" заявляв про наміри оскаржити рішення суду в Парижі
Фото: Ощадбанк / Facebook

Рішення Апеляційного суду Парижа про скасування рішення міжнародного арбітражу, ухваленого за позовом українського "Ощадбанку" проти Росії, якщо в апеляції його не скасують, може бути прецедентом лише на території Франції.

Про це повідомила начальниця управління інформаційної політики Міністерства юстиції Оксана Грязнова в коментарі виданню "ГОРДОН".

Апеляційний суд Парижа 30 березня 2021 року підтримав позицію міністерства юстиції РФ про відсутність юрисдикції в арбітражу за позовом на $1,3 млрд і ухвалив у такий спосіб перше рішення закордонного суду на користь Росії за численними позовами українських компаній проти РФ про активи у Криму.

31 березня "Ощадбанк" повідомив, що планує негайно оскаржити це рішення Апеляційного суду Парижа.

"Навіть у разі залишення рішення Апеляційного суду Парижа без змін це рішення може діяти як прецедент виключно на території юрисдикції, де було ухвалене, тобто у Франції", – повідомила Грязнова.

Вона зазначила, що в інших юрисдикціях, зокрема для міжнародних арбітражних судів, які розглядають або розглядатимуть такі позови, рішення паризького апеляційного не має преюдиційного – обов'язкового для ухвалення наступними судами без перевірки – статусу.

"Таке рішення може мати виключно рекомендаційний характер з огляду на високий рівень поваги до судової практики, що склалася Апеляційним судом Парижа в аспекті питань юрисдикції та арбітрабельності спорів між державами та іноземними інвесторами", – додала представниця Мін'юсту.

Про претензії у зв'язку з незаконним користуванням інвестиціями фінустанови в окупованому Криму "Ощадбанк" повідомив Росію ще 2015 року і висунув вимогу виплатити компенсацію, яка включає вартість втрати активів, бізнесу і відсотки. У січні 2016 року український банк ініціював арбітражний розгляд. Слухання справи відбулося в березні 2017 року.

У листопаді 2018 року Арбітражний суд у Парижі визнав Росію винуватою в захопленні активів "Ощадбанку" у Криму і зобов'язав її відшкодувати збитки на суму $1,3 млрд. Тоді ж в "Ощадбанку" говорили, що в разі невиконання Росією рішення Арбітражного суду сума боргу щодня зростатиме приблизно на $97 тис.

У серпні 2019 року міністерство юстиції РФ оскаржило рішення Арбітражного суду в Парижі. У жовтні Паризький апеляційний суд відхилив апеляцію.

"Ощадбанк" станом на березень 2014 року мав найбільшу банківську мережу у Криму. Як говорив в інтерв'ю "Радіо НВ" попередній голова "Ощадбанку" Андрій Пишний, банк після анексії повністю втратив контроль над усіма активами у Криму. "В один день відділення "Ощадбанку" перетворилися на відділення банку РНКБ з нашими ж співробітниками, нашою технікою, нашими приміщеннями – просто на інший банк... І готівку, і те, що було у сховищах, і кредити – усе експропрійовано так званою владою Криму і підконтрольними їй банківськими структурами", – розповів він.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.