Робота КБ "Південне" з Білоруссю не може не цікавити СБУ, розвідку і керівництво країни – директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Віталій Кулик: Ось мені цікаво, а чи розуміє керівник КБ "Південне" Олександр Дегтярьов, що все, до чого торкається рука білоруських посередників, одразу транзитом іде в Росію?
Фото: Vitalii Kulyk / Facebook

Прямі відносини між Україною і Росією у військово-космічній галузі заборонені постановою РНБО ще із 2014 року, але КБ "Південне" працює з Білоруссю, що може фактично означати співпрацю з Росією, вважає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Українське конструкторське бюро "Південне" продовжує співпрацю з Білоруссю, яка може бути просто посередником для роботи з Росією. Про це у своєму Facebook 6 жовтня написав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Росіяни заходять у КБ "Південне" завдяки [президенту Білорусі Олександрові] Лукашенку? Прямі відносини між Україною і Росією у військово-космічній галузі заборонені постановою РНБОУ від 27 вересня 2014 року. Особливо це стосувалося товарів подвійного призначення, до яких належать розробки військово-космічної галузі. 2014 року СБУ розслідувала справу, яка стосувалася виконання КБ "Південне" контракту між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації. Посадових осіб КБ "Південне" підозрювали у виконанні зобов'язань за договором урозріз із постановою РНБО. У підсумку судовий позов подала Росія, керівництво КБ "Південне" знало про можливі санкції, але не зробило нічого, щоб випередити такий розвиток подій. Це дуже схоже на злочинну бездіяльність, яка може дорого коштувати Україні", – вважає експерт.

Він опублікував посилання на статтю білоруського видання "Витебский курьер" про співпрацю Білорусі з українським КБ "Південне". Кулик зазначив, що в матеріалі "непрозоро натякають, що, виявляється, КБ "Південне" не припиняє взаємодію з росіянами, тільки проводять вони її тепер за допомогою Мінська".

"Виявляється, КБ "Південне" підписувало генеральну угоду про науково-технічну співпрацю в космічній сфері разом із НАН Білорусі, яка безпосередньо підпорядкована Лукашенку. Ну, там усе підпорядковано бацькові. От мені цікаво, а чи розуміє керівник КБ "Південне" Олександр Дегтярьов, що все, до чого торкається рука білоруських посередників, одразу транзитом іде в Росію? Як бути з тим, що він досі належить до опікунської ради російського "Военмеха" (разом із чинними співробітниками спецслужб РФ і носіями таємниці закритих НДІ) і, кажуть, регулярно відвідує Росію? Звісно, він (Дегтярьов) може вести свою власну гру. Як то кажуть – бізнес вимагає. Та є одне маленьке але. Політичні події в Білорусі зараз ставлять під питання стратегічну співпрацю між нашими країнами у сферах, де можна застосувати технології подвійного призначення (ВТС і космос – номер один)", – заявив автор.

Кулик нагадав, що Україна не визнала результати виборів у Білорусі, а Росія підтримує дії Лукашенка.

"Щонайменше така активність із боку стратегічного підприємства КБ "Південне" не може не цікавити СБУ, розвідку і керівництво країни, яка має військовий конфлікт із Росією на Донбасі. Чи я перебільшую? Що скажете?" – написав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.