Росія є постійною загрозою для НАТО і безпеки в усій Європі – топгенерал Альянсу

Каволі: Ми маємо бути швидшими за росіян. Тільки так ми зможемо їх стримувати
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія становить постійну загрозу для НАТО й безпеки в усій Європі. Про це в інтерв'ю Der Spiegel, яке вийшло 20 жовтня, заявив командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі.

Каволі зазначив, що РФ дедалі частіше співпрацює з Китаєм і Північною Кореєю, це робить її "глобальною проблемою з абсолютно новою динамікою".

"Загроза дуже серйозна", – наголосив генерал.

Він додав, що в НАТО має бути більше можливостей, ніж у противника, він мусить швидко виконувати вимоги оборонних планів, які ухвалили країни Альянсу.

"Коли я кажу "швидко", я маю на увазі, що ми маємо бути швидшими за росіян. Тільки так ми зможемо їх стримувати", – наголосив Каволі.

Він висловив думку, що, хоча РФ і зазнала великих втрат у війні, яку вона веде проти України, її збройні сили вчаться, удосконалюються і засвоюють уроки війни. Тому, за словами Каволі, армія РФ після війни буде сильнішою.

Генеральний інспектор збройних сил Німеччини Карстен Броєр у цьому самому інтерв'ю зазначив, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін готує російське суспільство до тривалого конфлікту, тому НАТО завжди має знати про його наміри. "Нескінченного часу на реорганізацію" Альянс не має, наголосив він.

Контекст:

Протягом останніх років політичне і військове керівництво європейських країн неодноразово заявляло про загрозу нападу Росії. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що Росія може напасти на НАТО 2029 року, таку саму думку висловлював глава німецької розвідки Бруно Каль. За його даними, РФ розглядає Німеччину як ворога.

Про загрозу з боку Росії заявляв і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Саме тому, за його словами, Німеччина й інші союзники вирішили перекинути додаткові підрозділи у країни Балтії й у майбутньому розмістити там на постійній основі бригаду. На думку головнокомандувача збройних сил Норвегії Ейріка Крістофферсена, для підготовки до ймовірної ​​війни з Росією НАТО має два-три роки.

На початку жовтня 2024 року на конференції Defending Baltics у Литві експерти й військовослужбовці з низки країн ЄС і України обговорили відповідь на ймовірне вторгнення РФ. Командувач литовської армії Раймундас Вайкшнорас заявив, що країни мають бути спроможними негайно завдати удару у відповідь самі, не чекаючи на рішення в деяких столицях НАТО про те, чи варто застосувати ст. 5 Північноатлантичного договору про колективну оборону.

Президент України Володимир Зеленський із початку повномасштабної війни повторює, що якщо Україна не вистоїть у війні з Росією, то РФ може напасти на Польщу і країни Балтії, а також дестабілізувати Балкани.