Росія використовує 3,5 тис. керованих авіабомб на місяць. Можна знищити всі носії авіабомб, нам потрібен цей крок – Зеленський

Зеленський зазначив, що "Путін не соромиться бомбардувати житлові квартали"
Фото: ЕРА

19 липня під час виступу на засіданні уряду Великобританії президент України Володимир Зеленський закликав Лондон переконати міжнародну спільноту зняти обмеження на далекобійні удари України по території країни-агресора Росії західною зброєю. Стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

Зеленський зазначив, що "єдина конкурентна перевага", яка ще залишилася в нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, – "великий запас зброї радянських часів, гроші й повна зневага до людського життя", і назвав це "досить небезпечною сумішшю".

"Ми повинні позбавити Путіна грошей і можливості виробляти більше зброї. І за його зневагу до людського життя він повинен заплатити – своїми втратами і своєю поразкою. Як ми можемо це забезпечити? Зараз нам не вистачає головної відповіді на це питання. І це – наша далекобійність", – підкреслив президент України.

За його словами, захищаючи Україну від російського наступу на Харків у травні й червні, сили оборони довели, що можуть "зупинити будь-яку спробу Росії розширити війну, якщо будуть зняті обмеження на використання західної зброї проти російських військових".

"Щойно ми зможемо завдавати ударів далі, ніж просто біля кордону, зокрема по російських військових аеродромах, ми не тільки захистимо себе від будь-яких російських наступальних дій, а й убезпечимо наші передові позиції й міста від російських бомб", – заявив Зеленський.

Він зазначив, що "Путін не соромиться бомбардувати житлові квартали, міські площі, лікарні та школи".

"Росія використовує близько 3,5 тис. керованих авіабомб на місяць. Збити їх усі неможливо. Але можна знищити всі носії авіабомб. І я прошу вас проявити в цьому своє лідерство і, будь ласка, переконати інших партнерів зняти обмеження. Нам потрібен цей крок – крок, який змусить Росію шукати миру", – закликав Зеленський.

Він наголосив, що тиск на Росію за війну має бути "максимально енергійним, щоб агресор не міг використати жодного дня для того, щоб пристосуватися до тиску на нього".

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, яку надали партнери, для ударів по території РФ. Однак 1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники низки країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по прикордонних районах РФ боєприпасами GMLRS і артилерією, але не далекобійними ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають плануючі бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі в інтерв'ю "Європейській правді", яке опублікували 12 липня, заявив, що королівство розмірковує стосовно дозволу для України бити далекобійними ракетами Storm Shadow по військових цілях на території РФ.

Того самого дня в Пентагоні припустили, що США можуть зняти обмеження для України на удари американською зброєю вглиб території Росії.