Санкції проти РФ мають бути посилені в разі продовження агресії проти України – МЗС

МЗС привітало рішення Євроради
Фото: depositphotos.com
Міністерство закордонних справ України привітало рішення Європейської ради щодо продовження санкцій проти Росії.

У разі продовження Росією агресії проти України санкції проти РФ потрібно посилювати. Про це заявило Міністерство закордонних справ України 11 грудня.

У МЗС вітали рішення Європейської ради щодо продовження санкцій проти Росії на шість місяців.

"Розглядаємо це рішення як черговий потужний сигнал підтримки Євросоюзом зусиль українського керівництва в рамках нормандського формату і тристоронньої контактної групи з метою відновлення територіальної цілісності й суверенітету України. В умовах очевидної відсутності намірів російської сторони йти шляхом повного виконання всіх Мінських домовленостей консолідований політичний тиск на РФ із боку ЄС у вигляді обмежувальних заходів (санкцій) є принципово важливим. У разі продовження російської агресії проти України санкції мають бути посилені", – ідеться в заяві.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму, який відбувся 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Одразу після анексії Криму Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів ЄС за посягання на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Серед них індивідуальні санкції проти окремих осіб і суб'єктів господарської діяльності (саме їх продовжили), заборона на економічні відносини з Кримом і Севастополем (діють до 23 червня 2021 року), а також обмежувальні заходи стосовно окремих секторів російської економіки (діють до 31 січня 2021-го).