Саудівська Аравія може обвалити ціни на нафту й завдати удару по економіці РФ – ЗМІ

Падіння цін на нафту на $20 приведе до зниження ВВП Росії на 1%
Фото: ЕРА

Саудівська Аравія може збільшити видобування нафти, що може обвалити економіку країни-агресора Росії, яка воює проти України. Про це 3 жовтня пише Politico.

За даними видання, Саудівська Аравія як близькосхідний нафтовидобувний лідер бачить нездатність інших країн – постачальників нафти погодити скорочення постачань для підвищення цін на нафту приблизно до $100 за барель порівняно з нинішніми $70. Трейдери стверджують, що Ер-Ріяд готовий демонстративно збільшити експорт нафти для захоплення більшої частки ринку і зростання прибутку, навіть якщо це призведе до падіння ринку.

Наміри Саудівської Аравії можуть стати поганою новиною для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, пише Politico. Нафта й газ становлять до половини надходжень у російську скарбницю, ідеться у статті.

Експерти, яких опитало видання, вважають, що така перспектива створює "величезний ризик" для Кремля. Російський енергетичний аналітик Михайло Крутіхін, котрий працює в Норвегії, заявив, що такий сценарій цілком імовірний, "залишається сидіти й чекати, запасшись попкорном", каже він.

За нинішніх обмінних курсів падіння цін на нафту на $20 приведе до зниження ВВП Росії на 1%, вважають аналітики. Вони не сумніваються у здатності саудитів успішно домінувати на нафтовому ринку завдяки величезним, порівняно з конкурентами, можливостям із видобування й експорту нафти.

Контекст:

Про те, що Саудівська Аравія готова відмовитися від свого неофіційного цінового орієнтиру $100 за барель сирої нафти й готується збільшити видобування, 25 вересня писала Financial Times. Влада країни має намір відновити виробництво, як і планували, з 1 грудня, навіть якщо це призведе до тривалого періоду низьких цін, повідомили джерела видання.

Агентство Reuters зазначило, що після цієї публікації ціна сирої нафти марки Brent знизилася приблизно на 1,7%, до $72,25.

Економічний експерт Сергій Фурса розповів у Facebook про ймовірні наслідки такого рішення Саудівської Аравії. За його словами, утримання високої ціни на нафту допомагало країні-агресору Росії. Збільшення видобування нафти невідворотне, і незабаром свою стратегію щодо цього переглянуть інші країни. Це приведе до того, що в РФ, яка веде війну проти України, стане менше грошей, зазначив він.