У 2025 році РФ планує збільшити воєнні видатки до історичного максимуму – Bloomberg

Росія нарощує воєнні видатки
Фото: depositphotos.com

Країна-агресор Росія планує збільшити воєнні видатки до історичного максимуму 2025 року й очікує лише на незначне зниження протягом наступних двох років. Про це пише Bloomberg 23 вересня.

Проєкти трирічних бюджетних пропозицій, з якими ознайомилося агентство, демонструють, що уряд має намір збільшити видатки на оборону до 13,2 трлн руб. ($142 млрд) у 2025 році. Для порівняння, на цей рік на ці цілі заплановано 10,4 трлн руб., що становитиме 6,2% від валового внутрішнього продукту. Згідно з розрахунками Bloomberg, воєнні видатки РФ планують скоротити до 5,6% ВВП 2026 року та 5,1% 2027 року.

Видатки на національну оборону та внутрішню безпеку становитимуть приблизно 40% від загального обсягу бюджетних видатків Росії у 2025 році, оскільки нелегітимний президент РФ Володимир Путін і далі переводить економіку на воєнні рейки через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Це більше, ніж сукупні асигнування на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та національну економіку в проєкті бюджету, який, імовірно, незабаром презентують у російському парламенті, ідеться в публікації.

Також Bloomberg прогнозує, що секретні видатки за засекреченими або невказаними статтями, деякі з яких можуть внести в інші статті, зростуть до 12,9 трлн руб. у 2025 році зі спочатку запланованих 11,1 трлн цього року.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Із 6 серпня 2024 року ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні.