Шарій заявив, що "вперше чує" про рішення Литви позбавити його статусу біженця. ЗМІ пишуть, що блогер уже його оскаржив

Якщо Шарія позбавлять статусу біженця, його перебування у країнах Євросоюзу може стати нелегальним
Фото: Анатолий Шарий / Facebook
Український блогер Анатолій Шарій заявив, що "вперше чує" про те, що Литва позбавила його статусу біженця й оголосила персоною нон ґрата. Про це він написав у Facebook.

31 травня кілька ЗМІ повідомили з посиланням на власні джерела, що Литва анулювала статус біженця, якого Шарій набув ще 2012 року за часів президентства Віктора Януковича, а також оголосила блогера персоною нон ґрата.

"Просто не знаю, що ж робити тепер, треба чекати на офіційне повідомлення від Литви, думаю. Особисто я вперше чую. Але щось мені не сильно віриться", – заявив Шарій.

Він також припустив, що цією новиною українські ЗМІ хочуть "перебити" новину про вирок активісту Сергієві Стерненку.

Водночас редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко у відеоблозі у YouTube повідомив, що Шарій уже оскаржив рішення Литви про позбавлення його статусу біженця.

"В останній день, який допускається литовським законом, Шарій оскаржив це рішення, і тепер попереду кілька місяців тяганини, а можливо, навіть рік із копійками", – сказав він.

Журналіст пояснив, що тепер суди Литви мають підтвердити, що дії міграційної служби країни щодо Шарія були коректними. Якщо це станеться, позбавлення статусу означатиме для Шарія нелегальне перебування в державах Євросоюзу.

За даними Сидоренка, Шарій зараз перебуває в Іспанії.

Контекст:

16 лютого Служба безпеки України оголосила підозру Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Сам Шарій назвав справу проти нього "чистою політикою".

СБУ викликала Шарія на допит і після того, як він не з'явився, оголосила в державний розшук. 2 березня він з'явився в базі даних розшукуваних осіб.

11 березня Міністерство юстиції України звернулося до суду з вимогою заборонити діяльність Партії Шарія. Окружний адмінсуд відкрив провадження за позовом, але 28 травня зупинив провадження до закінчення проведення судової експертизи.