Що більше Україна демонструватиме свою силу на війні, то потужнішою буде допомога Заходу – історик Плохій

Українській армії надають військову підтримку переважно країни НАТО
Фото: ЕРА

Міжнародні партнери допомагають і підтримують лише сильних, зокрема, Україну. Цю тезу в опублікованому 18 червня інтерв'ю "Укрінформу" підтримав українсько-американський історик, який спеціалізується на вивченні історії України, професор Гарвардського університету Сергій Плохій.

"Україна має досить сили, щоб надихати союзників на підтримку. Реальна допомога пішла, коли Україні вдалося відстояти Київ, завдати поразки Москві біля столиці. Тоді стало зрозумілим, що держава є, військо є. Є нація, яка підтримує боротьбу за волю й незалежність", – сказав він.

Історик звернув увагу, що до Києва свого часу повернулися дипломати різних країн Заходу.

"Це показник того, що той, хто зміг себе захистити, мав досить сили й може розраховувати на підтримку. І що більше Україна буде це демонструвати, то потужнішою буде допомога", – вважає Плохій.

На його думку, у 2024 році у війні проти країни-агресора Росії Україною "найтяжчий період, Рубікон, екватор пройдено, російський наступ зупинено".

"Найімовірніше, зараз у Росії немає сил. У нас сили є. Чимало питань про хід війни переноситься на наступний рік. Тут є ще одне питання – пережити наступну зиму. Це буде більш актуальним питанням, аніж воно було в попередні роки війни. Сподіваюся, ми вибудуємо достатньо сил, щоб переламати ситуацію у 2025 році", – сказав Плохій.

Журналістка запитала його, якими сьогодні мають бути меседжі Заходу.

"Сьогодні нам потрібно активно комунікувати, що Україна бореться не лише за себе, що на кону – майбутнє світу. І якщо, не дай боже, трапиться поразка Києва, це призведе до дуже серйозних змін майбутнього Європи, цілого світу. Головні меседжі мають бути про те, що реально відбувається: Україна воює не лише за себе. Україна дає більший внесок у цю боротьбу, аніж будь-хто інший. Захід має захистити себе в цій війні", – пояснив історик.

Він підкреслив, що якби Захід цього не розумів, Україна не мала б такої підтримки.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ у лютому 2022 року різні країни (переважно члени НАТО) надають Україні, зокрема, військову допомогу.

Навесні 2022 року заснували формат "Рамштайн" – щомісячні засідання контактної групи з питань оборони України за участю представників понад 50 країн. 13 червня 2024 року відбулося вже 23-тє засідання, його пріоритет – посилення української ППОНа 23-му засіданні Аргентина долучилася до формату "Рамштайн".

14 червня міністри оборони країн НАТО на дводенній зустрічі у Брюсселі схвалили оперативний план розширення підтримки України, який передбачає посилення ролі Альянсу в постачанні зброї й навчанні українських військових. Зокрема, оборонний блок візьме на себе координацію постачання зброї з країн-членів, які підтримують боротьбу українців проти російської агресії, розповідав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.