Путін заявив, що Захід помиляється, вважаючи, що РФ ніколи не застосує ядерної зброї

Путін закликав не доводити РФ "навіть до загрози використання" ядерної зброї
Фото: kremlin.ru

Країна-агресор РФ може застосувати ядерну зброю, якщо будуть загрожувати її суверенітету. Про це 5 червня на зустрічі із представниками міжнародних інформагентств заявив нелегітимний російський президент Володимир Путін, повідомив "Інтерфакс".

"Наша тактична ядерна зброя – 70–75 кілотонн. Не доводьмо не лише до використання, а навіть до загрози використання. Чомусь на Заході вважають, що Росія ніколи цього не використає", – пригрозив Путін.

Посилаючись на ядерну доктрину, він додав, що "якщо чиїсь дії загрожуватимуть суверенітету територіальної цілісності" РФ, то в Москві "вважають для себе можливим використати усі засоби, які є в розпорядженні".

"Не можна ставитися до цього легко, поверхово. Потрібно ставитися професійно", – наголосив Путін.

Його запитали, за яких умов РФ може використати ядерну зброю у війні проти України.

"Ви знаєте, нас увесь час намагаються звинувачувати в тому, що ми махаємо якоюсь ядерною палицею. Але хіба я зараз поставив запитання про можливість використання ядерної зброї? Це ж ви зробили. Ви мене виводите на цю тему, а потім скажете, що я махав ядерною палицею", – відповів Путін, його цитує російське пропагандистське агентство ТАСС.

Контекст:

21 вересня 2022 року Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. За місяць він сказав, що Росія "ніколи не говорила" про можливість застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За оцінками міністерства оборони США, в арсеналі РФ є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, призначеної для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил, пише The New York Times.

У лютому 2024 року в українській військовій розвідці заявили, що тема загрози застосування Росією ядерної зброї є неактуальною – загроза є, але рівень її низький.

У березні Путін сказав, що з військово-технічного погляду РФ готова до ядерної війни, а її стратегічні сили "постійно у бойовій готовності".

6 травня 2024 року Путін доручив Генеральному штабу РФ підготуватися до навчань із застосування нестратегічної ядерної зброї. Спікер Путіна Дмитро Пєсков пояснив, що приводом для навчань стали заяви європейських та американських політиків "про готовність і навіть намір" скерувати війська в Україну.

21 травня РФ розпочала перший етап навчань із застосування нестратегічної ядерної зброї.