Щодо економічного бронювання в Раді ще тривають дискусії, жодних законопроєктів на столі немає – Корнієнко

Корнієнко наголосив, що необхідно провести дискусії, щоб уникнути додаткового розколу суспільства
Фото: rada.gov.ua

У Верховній Раді обговорюють ідею економічного бронювання від мобілізації, але конкретних рішень, готових до втілення у законопроєкті, ще немає, повідомив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко. Про це він сказав 13 травня в ефірі телемарафону, повідомило LIGA.net

"Я думаю, що нам треба просто цю дискусію провести. Тому що [голова парламентської фракції "Слуга народу"] Давид Арахамія, коли це коментував, він чітко сказав, що йде дискусія, немає жодних зараз на столі законопроєктів, які б там пропонувалися в порядок денний чи були б на якомусь фінальному етапі. Це все ще буде обговорюватися якийсь час", – сказав Корнієнко.

Він наголосив, що ідея економічного бронювання – це питання "соціальної справедливості".

"Ми маємо провести дискусію і дати відповідь на питання, чи не трапиться так, що будуть броньовані тільки ті, хто мають дохід, і ми додамо до всіх несправедливостей бронювання ще одну лінію розколу суспільства на багатих і бідних", – додав Корнієнко.

Водночас він сказав, що є великий запит у бізнесменів і виробників, промисловості й у сфері послуг щодо того, як зберегти свої підприємства за відсутності робочих рук.

"Я думаю, що бронювання має бути справедливим, а от як воно буде реалізовуватися в різних напрямках, то це вже питання більш практичне, яке під час дискусій можна вирішити", – додав перший віцеспікер. 

Контекст:

27 січня 2023-го Кабмін затвердив новий порядок бронювання підприємствами своїх працівників в умовах воєнного стану. Він передбачає відтермінування від мобілізації для 50% і більше держслужбовців та працівників важливих для країни підприємств. 

У березні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження і впливу на економіку.

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

У Кабінеті Міністрів України розробляли ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць, повідомляв заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

За даними "Української правди", Офіс президента України й ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: "Або це податки із зарплати в щонайменше 30–35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця".

8 травня Арахамія заявив, що зараз розглядають дві моделі економічного бронювання. "Одна модель – [відштовхуватися] від мінімальної зарплати, яка має сплачуватися, щоб податки із цієї зарплати [становили] 35 тис. грн, вистачало на мінімальну зарплату, на утримання бійця. А інша модель – коли у вас є квота, безвідносно до якої ви від індустрії працюєте", – сказав Арахамія. Він вважає, що в дискусіях з'явиться "якась модель, яка викликає найменше обурення".