Шмигаль: У 2023 році ми прагнемо розпочати переговори про членство України в ЄС

Україна розробить позицію щодо всіх 35 розділів майбутньої Угоди про членство в ЄС, зазначив Шмигаль
Фото: EPA
Одним із пріоритетів України 2023 року є інтеграція в Євросоюз і НАТО.

Про це 3 січня на першому засіданні уряду 2023 року заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Відеозапис вступної промови глави Кабміну опублікували на його сторінці у Facebook.

"Ми отримали статус держави – кандидата на членство в ЄС, п'ять "безвізів" із Євросоюзом, виконали майже 70% Угоди про асоціацію. У 2023 році ми прагнемо розпочати переговори про членство в Європейському союзі. Для цього розробимо позицію щодо всіх 35 розділів майбутньої Угоди про членство. Підготуємо делегацію фахових переговорників, які наблизять нас до мети", – сказав Шмигаль.

За його словами, першим важливим викликом 2023 року є проведення 3 лютого саміту Україна – ЄС.

"Те, що він відбудеться в Києві, – важливий сигнал для України й усього світу. Сигнал про те, що ми не самі у протидії агресії і впевнено рухаємося до нашої спільної перемоги над ворогом", – сказав Шмигаль.

Як зазначив глава Кабміну, Україна вже розпочала підготовку до чергового саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі (Литва).

"Прагнемо закріпити місце України в системі трансатлантичної безпеки. Українська армія безпосередньо на полі бою переходить до стандартів НАТО. Ми вже використовуємо натовські принципи стратегічного планування, освіти, підготовки персоналу й підрозділів, ведення війни. Завдяки цьому не лише стримуємо ворога, а й звільняємо захоплені ним території, – наголосив Шмигаль. – Після нашої перемоги ми маємо перейти до сильної контрактної армії й одночасно надати кожному можливість отримати знання та вміння, які допоможуть у захисті країни, якщо ворог знову нападе".

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком перемовин щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії й заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку перемовин щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Очільник представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив в інтерв'ю, опублікованому 2 січня 2023 року, що Євросоюз ще не готовий до ухвалення рішення про початок переговорів щодо членства України в альянсі.

Водночас у Єврокомісії вказали на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, зазначили в Офісі президента.

Більшість громадян України очікує, що за 10 років країна стане членом Європейського союзу, свідчать опубліковані 7 листопада результати соцопитування КМІС.