Швеція передасть Україні два літаки радіолокаційної розвідки ASC 890

ASC 890 надасть Україні нові можливості щодо боротьби з повітряними й морськими цілями, зазначили у шведському міноборони
Фото: forsvarsmakten.se (ілюстративне)

До найбільшого пакету військової допомоги Україні, про який 29 травня оголосила Швеція, увійшло два літаки ASC 890 компанії Saab AB із радарами Erieye, які можна використовувати для виявлення безпілотників, ракет і літаків, а також морських цілей. Про це на пресконференції у Стокгольмі повідомив міністр оборони Швеції Пол Юнсон, його цитує Bloomberg.

"ASC 890 надасть Україні нові можливості щодо боротьби з повітряними й морськими цілями. Буде посилено потенціал України щодо виявлення цілей на великій дальності. Вони діятимуть як множник сил, коли на озброєння надійдуть F-16", – підкреслив Юнсон в Х.

Як вказало Bloomberg, зона ефективного спостереження Erieye сягає понад 500 тис. км&³2; і допомагає виявляти й відстежувати винищувачі, вертольоти і крилаті ракети.

Швеція також розглядала можливість передання Україні винищувачів Gripen, проте 28 травня Юнсон повідомив, що країна зупиняє обговорення цього питання. Він розповів, що країни коаліції, які планують надати Україні винищувачі F-16 американського виробництва, закликали Швецію почекати із системою Gripen.

Контекст:

Швеція послідовно підтримує Україну у протистоянні російській агресії, зокрема, передавши ЗСУ катери, артилерію і бронетехніку.

У травні 2024 року Швеція затвердила трирічну програму військової підтримки України на загальну суму 75 млрд крон (приблизно $7 млрд).

29 травня уряд Швеції оголосив про 16-й пакет допомоги Україні на 13,3 млрд шведських крон (приблизно $1,3 млрд) – найбільший, який Стокгольм виділяв Києву.