Ситник завив, що НАБУ проводило слідчі дії з Коломойським у справі "ПриватБанку"

Справа "ПриватБанку" тісно пов'язана зі співпрацею з міжнародними партнерами, зазначив Ситник
Фото: nabu.gov.ua
Національне антикорупційне бюро України проводило слідчі дії у справі "ПриватБанку" з колишнім його співвласником бізнесменом Ігорем Коломойським. Про це 9 серпня на пресконференції в Києві повідомив директор НАБУ Артем Ситник. Трансляцію заходу вели на YouTube-каналі агентства "Укрінформ".

"Взагалі у справі проводилися... Можу сказати, що ця справа тісно пов'язана зі співпрацею з міжнародними партнерами і з обміном інформацією. Я знаю точно, що проводилися [слідчі дії c Коломойським]", – сказав Ситник.

Водночас глава бюро відмовився відповідати на запитання, чи надходив НАБУ запит від правоохоронців США щодо Коломойського.

Контекст:

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року. Україна докапіталізувала його на 155 млрд грн. Раніше банк належав бізнесменам Ігореві Коломойському і Геннадієві Боголюбову.

У грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до суду на своїх колишніх власників. Позивачі стверджують, що бізнесмени вивели з банку приблизно $2 млрд, провівши низку незаконних операцій. Колишні власники, зі свого боку, заперечують його націоналізацію. У 2019 році суд визнав її незаконною.

Національний банк України це рішення оскаржив. 2 червня Господарський суд Києва закрив провадження про визнання недійсною націоналізації "ПриватБанку".

Колишнього голову правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета і ще двох колишніх топменеджерів підозрюють у розтраті коштів "ПриватБанку". За даними слідства, 2016 року Дубілет, ексзаступниця голови правління "ПриватБанку" Людмила Шмальченко та екскерівниця департаменту міжбанківських операцій Надія Конопкіна організували схему виведення з банку $314,9 млн (8,2 млрд грн за тодішнім курсом Національного банку України).

23 лютого детективи НАБУ повідомили трьох колишніх топменеджерів "ПриватБанку" про підозру в розтраті понад 136,9 млн грн. За даними ЗМІ, ідеться про колишнього першого заступника голови правління банку Володимира Яценка, Олександра Дубілета та екскерівницю одного з підрозділів фінустанови Олену Бичихіну.

15 березня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозри щодо епізоду про розтрату 8,2 млрд грн.

29 березня в.о. глави Спеціалізованої прокуратури (САП) Максим Грищук повідомив, що Дубілета оголосили в розшук, оскільки він переховується від слідства. Сам Дубілет це заперечував – за його словами, правоохоронним органам відомо, що він живе в Ізраїлі й до карантинних заходів брав участь у всіх слідчих діях.

2 червня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України ухвалив рішення про заочний арешт Дубілета.

22 липня апеляційна палата ВАКС скасувала заочний арешт Дубілета. Суд постановив призначити повторний розгляд справи слідчим суддею в суді першої інстанції. Це рішення остаточне, оскаржити його в касаційній інстанції не можна.

5 березня держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції Сполучених Штатів проти Коломойського "у зв'язку з його причетністю до великої корупції". Коломойському, його дружині й дітям заборонено в'їзд у США. Офіс президента України подякував США "за підтримку деолігархізації". У Євросоюзі заявили, що підтримують санкції США проти Коломойського.