"Усюди ситуація однаково негативна". Аваков закликав запровадити локдаун якомога швидше

Аваков вважає, що потрібно ухвалювати серйозні рішення через поширення COVID-19
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив надію, що у країні запровадять локдаун найближчими днями. Жорсткий карантин потрібно ввести негайно, щоб уникнути понад 200 смертей щодня, вважає міністр.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав запровадити локдаун по всій Україні на три-чотири тижні якомога швидше. Таку заяву міністр зробив в ефірі каналу "Україна 24".

е потрібно ховатися за політичними гаслами або якимись зручними формулюваннями, тому що мова йде про дуже системні й великі ризики для здоров'я наших людей", – заявив міністр.

Глава МВС сподівається, що локдаун запровадять найближчими днями. За його словами, потрібно сформулювати в деталях програму компенсації, яку озвучив президент України Володимир Зеленський.

Такого заходу потрібно негайно вжити, щоб перервати ланцюжок інфекції й уникнути ситуації, коли у країні понад 200 людей вмирає щодня.

"У нас немає ситуації, щоб десь було добре, а десь – погано. У нас усюди ситуація приблизно однаково негативна... Я вважаю, що коли заповненість лікарень 70% – це грань катастрофи. Коли медична система зруйнується, буде пізно реагувати. Тому реагувати потрібно прямо зараз. Державі важко. Бюджет у катастрофічному стані, але й ризики такі, що зараз потрібно ухвалювати серйозні рішення", – підкреслив глава МВС.

Учора, 25 листопада, стало відомо, що Кабінет Міністрів і Офіс президента України розглядають можливі варіанти запровадження локдауну через поширення захворюваності на COVID-19.

Цілковитий локдаун через спалах коронавірусної інфекції в Україні вводили 12 березня. Тоді заборонили роботу навчальних закладів усіх типів, торговельних центрів та закладів громадського харчування, масові заходи. Громадський транспорт працював з обмеженнями, пункти пропуску на кордоні не працювали. Міжнародне авіа- та залізничне сполучення зупинили. З 11 травня обмеження почали пом'якшувати. 20 травня Кабмін продовжив їх до 22 червня, але ввів так званий адаптивний карантин: регіональній владі дали право послаблювати карантинні заходи в разі поліпшення епідемічної ситуації.

11 листопада Кабінет Міністрів України запровадив "карантин вихідного дня" як превентивний захід. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов говорив, що йдеться про три вікенди. За його словами, МОЗ хотіло б ввести жорсткий карантин на три тижні, проте українська економіка цього не витримає.

Низка міст відразу після оголошення рішення відмовилася вводити "карантин вихідного дня". Зокрема, проти виступили Львів, Івано-Франківськ, Дніпро, Житомир, Черкаси, Одеса, Луцьк і Тернопіль. Голови міст пояснили це тим, що такі карантинні заходи неефективні й матимуть негативні наслідки для економіки. Згодом у кількох містах передумали й погодилися із запровадженням карантину.

Поліцейські 14–15 листопада закрили 1,5 тис. магазинів, 800 закладів громадського харчування, 30 нічних клубів і 20 спортзалів; за фактами порушень правоохоронці склали майже 2 тис. адміністративних протоколів і відкрили дев'ять кримінальних проваджень. У Нацполіції України повідомили, що 21-го і 22 листопада зупинило роботу 969 закладів торговельного та побутового обслуговування, 327 закладів громадського харчування, 22 торговельних центрів і п'яти спортивних залів і басейнів.

Зеленський 23 листопада заявив, що "карантин вихідного дня" дає результати. Народні депутати України зібрали підписи під зверненням до Конституційного Суду про перевірку конституційності "карантину вихідного дня".

Станом на 26 листопада в Україні зафіксовано 677 189 випадків коронавірусної інфекції, із них 15 331 – протягом останньої доби. За час епідемії у країні померло 11 717 пацієнтів із COVID-19, а видужало 317 395 людей.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.