"Слуга народу" збереться сьогодні на засідання. ЗМІ пишуть, що Дубінського виключать із фракції за хамство

За даними ЗМІ, сьогодні на засіданні фракції офіційно повідомлять про виключення Дубінського з її складу
Фото: Слуга Народу / Facebook
25 січня відбулося засідання парламентської фракції "Слуга народу", на якому президент України Володимир Зеленський, за даними ЗМІ, запропонував нардепу Олександрові Дубінському вийти з її складу, але той не погодився і між ними сталася суперечка. Сьогодні члени монобільшості знову зберуться на засідання і розглянуть питання виключення Дубінського. Голосів, за даними НВ, зібрали "із запасом".

Пропрезидентська парламентська фракція "Слуга народу" 1 лютого о 18.00 збереться на засідання, одне з питань порядку денного – оголошення результатів голосування за ймовірне виключення нардепа Олександра Дубінського зі складу фракції.

Про це представник парламентської монобільшості Олександр Качура написав у Telegram.

За даними НВ, голоси за виключення Дубінського з фракції вже зібрано, "навіть із запасом".

"Сьогодні голова фракції [Давид Арахамія] офіційно повідомить ці результати", – розповів співрозмовник видання.

Переломним моментом у ситуації з виключенням Дубінського для фракції стало його "хамське звернення до президента Володимира Зеленського в останніх телеефірах і постійна дестабілізація президентської команди", пише НВ.

25 січня 2021 року відбулося засідання парламентської фракції "Слуга народу", на якому Зеленський, за даними ЗМІ, двічі пропонував Дубінському вийти з її складу, але той не погодився. Між президентом і нардепом сталася суперечка, писала "Українська правда".

1 січня США занесли Дубінського до санкційного списку. Під санкції також потрапили колишній прокурор Генпрокуратури України Костянтин Кулик, бізнесмен-утікач, екснардеп Олександр Онищенко, колишній український дипломат і політолог Андрій Теліженко.

За повідомленнями мінфіну США, ці фізособи пов'язані з народним депутатом України Андрієм Деркачем, щодо якого США ввели санкції у вересні 2020 року "за спроби вплинути на президентські вибори у США у 2020 році".

22 січня Дубінський повідомив, що Monobank запропонував закрити його рахунки. Виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк говорила в інтерв'ю "Українській правді", що особи, проти яких вводить санкції мінфін США (список OFAC), автоматично потрапляють "у систему фінансового моніторингу всіх банків цивілізованого світу". Нацбанк України попередив банки про ризики співпраці з Дубінським.

Дубінський заперечує, що спільно з Деркачем намагався вплинути на президентські вибори у США у 2020 році. Він скаржився на тиск і наклеп із боку Центру протидії корупції (громадська організація зверталася до мінфіну США із закликом ввести санкції проти нардепа).

Деркач у травнічервнілипні і вересні опублікував чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, було опубліковано нібито записи розмов із президентом РФ Володимиром Путіним і новообраним президентом США Джо Байденом.

На записах люди із голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, зокрема, обговорювали відставку тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна та отримання Києвом кредитних гарантій від США на суму $1 млрд. Деркач вважає, що Байден міг тиснути на керівництво України.