"Спільна робота органів влади". Глава БЕБ розповів, чи запрацює його відомство наприкінці листопада

Мельник каже, що приміщення для БЕБ іще шукають
Фото: Вадим Мельник / Facebook
Конкурси для добору співробітників Бюро економічної безпеки (БЕБ) триватимуть в Україні до початку 2022 року, повідомив 28 жовтня директор відомства Вадим Мельник в ефірі "Українського радіо".

Мову про це завели після запитання, чи запустять БЕБ наприкінці листопада.

"Процедура запуску БЕБ – спільна робота основних органів держави: Кабінету Міністрів, Верховної Ради та самого БЕБ. Є законодавчі акти та регулюючі документи, які Верховна Рада з Кабміном іще має прийняти, а БЕБ, відповідно, повинно витримати всі ці процедури та провести конкурси до запуску", – сказав Мельник.

За його словами, у країні "запустили наймасштабніший конкурсний проєкт в Україні – запуск набору 4000 працівників для роботи в БЕБ".

"Для себе поділили це на частини. До 25 листопада нам потрібно набрати 30% від складу центрального апарату й офіційно запустити орган. Потім ми оголосимо конкурс на атестованих працівників – детективів та аналітиків. У листопаді ми плануємо оголосити конкурс на керівників територіальних управлінь і до кінця року їх обрати", – пояснив Мельник.

Глава БЕБ розповів, що свої конкурси новообрані керівники теруправлінь відомства мають розпочати "з перших чисел січня", і наприкінці лютого співробітників БЕБ має стати 1600–1800.

"Зараз Кабміном вирішується питання про надання БЕБ приміщення, і я наполягаю на якісно обладнаному приміщенні, яке дозволить нам ефективно працювати", – наголосив Мельник.

Контекст:

Закон про створення Бюро економічної безпеки Верховна Рада ухвалила у другому читанні 28 січня. Президент України Володимир Зеленський підписав його 22 березня.

У законі йдеться про те, що БЕБ – це центральний орган державної влади, правоохоронний орган, який має виявляти, припиняти, розслідувати та розкривати кримінальні злочини у сфері економіки, що становлять загрозу для життєво важливих інтересів України, а також запобігати їх скоєнню. Бюро нададуть відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції. Роботу БЕБ безпосередньо координуватиме Кабмін.

Уряд на засіданні 12 травня ухвалив постанову про створення БЕБ.

У новому відомстві працюватиме 4000 осіб, його директора обрали на відкритому конкурсі. На конкурс заявки подало 59 учасників, допустили 48. У заключний етап конкурсу потрапило троє кандидатів: Мельник; член ради Нацбанку України, екснардеп від Партії регіонів Василь Горбаль та прокурор Офісу генпрокурора Аттіла Ковчі. Мельник виграв конкурс, і його призначили на посаду глави Бюро економічної безпеки 20 серпня.

Згідно із законом, роботу бюро мають запустити, а Державну фіскальну службу мали ліквідувати до 25 вересня, але Мельник говорив, що зробити цього не встигнуть. У зв'язку із цим 22 вересня Верховна Рада перенесла кінцевий термін запуску бюро на 26 листопада.