Стефанчук пояснив, чому Рада з квітня не розглядає невідкладний законопроєкт Зеленського щодо ліквідації ОАСК

Законопроєкт щодо ліквідації ОАСК Зеленський вніс до Ради у квітні
Фото: depositphotos.com
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на брифінгу 7 грудня пояснив, чому парламент досі не розглядає президентський законопроєкт щодо ліквідації Окружного адмінсуду Києва, який позначили як невідкладний. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За його словами, порядок денний роботи Ради формують за пропозиціями очільників комітетів, "іноді це 30 законопроєктів, іноді 40".

"Ми зараз намагаємося не виходити на багато законопроєктів. І навіть невелика кількість не дає нам можливості розглянути все. Ви бачите, що ми зараз концентруємось на мегаважливих для держави рішеннях, які стосуються бюджету та всього такого. Я думаю, що це питання обов'язково буде враховане. Але чому воно не ставилося? Тому що воно наскільки я розумію, і я консультувався з колегами з правового комітету вплинуло певним чином на перезапуск Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Після перезавантаження цих інституцій у нас буде два реальні механізми добору суддів, і тоді ми зможемо врегулювати вже й інші питання, пов'язані зі зміною тих чи інших суддів у державі", сказав Стефанчук.

Контекст:

26 липня 2019 року було оприлюднено аудіозаписи, зроблені в кабінеті Вовка. Тоді у прокуратурі заявили, що судді ОАСК системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. В ОАСК заявляли про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів і їх дискредитації. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

Справу про зловживання в ОАСК розслідувало НАБУ, 17 березня 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про завершення досудового слідства. Водночас Вовк відмовлявся приходити як на допити у НАБУ, так і на засідання Вищого антикорупційного суду.

30 липня 2020 року на сайті президента з'явилася петиція із закликом ліквідувати ОАСК "у зв'язку з повною втратою авторитету", у жовтні вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів. Президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує перезавантаження Окружного адмінсуду Києва.

13 квітня 2021 року президент подав у Верховну Раду проєкт закону №5369, який передбачає ліквідацію ОАСК та створення Київського міського окружного адміністративного суду1 червня його занесли до порядку денного.