Суд долучив до справи копії листів Януковича гарантам "мирної угоди" від 21 лютого 2014 року

Януковича обвинувачують у державній зраді
Фото: ЕРА

Сторона обвинувачення виступила проти долучення копій листів екс-президента Віктора Януковича, написаних у 2014 році, до глав МЗС Франції, Польщі та Німеччини, однак суд вирішив долучити ці матеріали до справи.

Оболонський районний суд Києва на засіданні 13 грудня долучив до справи копії листів екс-президента Віктора Януковича колишнім міністрам закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі Лорану Фабіусу, Франку-Вальтеру Штайнмаєру і Радославу Сікорському, передає кореспондент "ГОРДОН".

Адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, що копії листів йому передав особисто його підзахисний.

"Ці листи повністю спростовують позицію обвинувачення про те, що Янукович скоїв державну зраду. Події у Криму стали наслідком невиконання угоди, яку було підписано в Києві", – заявив Сердюк.

21 лютого 2014 року було підписано угоду про врегулювання політичної ситуації в Україні. Його підписали Янукович і тодішні лідери опозиції Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко. Документ засвідчили Штайнмаєр, Сікорський, а також тодішній керівник департаменту континентальної Європи МЗС Франції Ерік Фурньє.

Згідно з документом, протягом 48 годин в Україні мали повернути Конституцію 2004 року, а президентські вибори мали відбутися не пізніше ніж у грудні 2014 року. Наступного дня після підписання угоди стало відомо, що Янукович утік з України.

За словами Сердюка, у листах міститься заклик до гарантів угоди втрутитися в ситуацію в Києві.

Також до справи долучено інтерв'ю екс-глави Адміністрації Президента Януковича Андрія Клюєва російському агентству "РИА Новости", де він розповідає про ці листи, написані, за словами Клюєва, 22 лютого 2014 року. На думку Сердюка, ці документи свідчать, що Янукович "уживав заходів для мирного врегулювання ситуації в Україні".

Сторона обвинувачення виступила проти приєднання цих матеріалів до справи, оскільки законність їх отримання під питанням. Водночас суд, порадившись на місці, вирішив додати документи до справи.

Янукович був президентом України із 2010-го до 2014 року, після втечі із країни він проживає в Росії.

В Оболонському суді Києва розглядають справу щодо обвинувачення Януковича в держзраді, пособництві у веденні війни і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей.

7 грудня прокуратура просила суд викликати на допит у справі про державну зраду Януковича президента України Петра Порошенка, секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, посла України в Польщі Андрія Дещицю, колишнього прем'єра Арсенія Яценюка.

11 грудня у Оболонському суді відбувся допит Авакова та Яценюка як свідків у справі про держзраду.