Суд наказав НАБУ розслідувати ймовірну причетність голови "Укренерго" Кудрицького до виведення грошей із компанії

Справу розглядає Вищий антикорупційний суд
Фото: censor.net

Детективи Національного антикорупційного бюро не дослідили ймовірної причетності голови "Укренерго" Володимира Кудрицького до схеми безплатного постачання електроенергії компанії "Юнайтед Енерджі", зосередившись лише на перевірці його підлеглих, пише 31 липня агентство "РБК-Україна".

Агентство опублікувало ухвалу Вищого антикорупційного суду, якою суд зобов'язує детективів НАБУ розпочати нове розслідування і перевірити, чи був Кудрицький залучений до цих дій.

В ухвалі слідчої судді Лесі Федорак зазначено, що позивач Назар Приходько звернувся до ВАКС із заявою про те, що Кудрицький міг бути причетним до формування безнадійної заборгованості НЕК "Укренерго". Під час розслідування виявили, що НЕК "Укренерго" надала своєчасно ТОВ "Юнайтед Енерджі" статуси "переддефолтний" і "дефолтний", а також не надала "Ощадбанку" довідки про протерміновану заборгованість компанії за небаланси електроенергії.

Це могло сприяти накопиченню значних негативних небалансів електроенергії у "Юнайтед Енерджі" та зростанню їх заборгованості перед НЕК "Укренерго", яка залишилася непогашеною, вважає позивач.

НАБУ відхилило його скаргу, заявивши, що "за результатами розгляду заяви не виявлено обставин, які б свідчили про вчинення кримінального правопорушення". Детектив НАБУ повідомив, що питання, порушені в заяві, вже розслідують у межах кримінального провадження про зловживання службових осіб "Укренерго". У квітні 2024 року підозру висунули начальнику департаменту адміністратора розрахунків "Укренерго" Дмитрові Кондрашову, але після перевірки слідство не встановило його причетності до справи.

Суддя зазначила, що, незважаючи на запевнення детектива про те, що НАБУ перевіряло ймовірну причетність Кудрицького і що доказів його причетності не було виявлено, детектив не надав підтверджень своїх слів. Тому слідча суддя постановила зобов'язати НАБУ внести інформацію до ЄРДР за заявою позивача про кримінальне правопорушення.

Контекст:

11 січня НАБУ повідомило про завдання ПрАТ "НЕК "Укренерго" збитків. За даними слідства, у березні 2022 року державний оператор продав одному з найбільших трейдерів "Юнайтед Енерджі" електричну енергію на суму понад 716 млн грн, попри наявну заборгованість. За версією детективів, "Юнайтед Енерджі" перепродав її реальним учасникам ринку, а кошти вивів.

У справі підозрюваними є четверо осіб: імовірний організатор схеми, голова правління комерційного банку, який, як стверджує слідство, був гарантом оплати, а також директор приватної компанії і директор департаменту "Укренерго", який не зупинив продажу.

Того самого дня в "Укренерго" повідомили про "тісну співпрацю з НАБУ в цій справі" і запевнили, що надають слідству всю потрібну інформацію й намагатимуться в суді стягнути з компанії 1,1 млрд грн боргу.