Суд оштрафував учасника протестів під ОП Стафійчука за незаконне зберігання ордена Хмельницького, отриманого після Іловайська

Стафійчук розповів, що надівав орден лише один раз – на Марш героїв
Фото: Влад Сорд / Facebook
Вінницький міський суд оштрафував учасника акції протесту під Офісом президента, бізнесмена, письменника, колишнього бійця АТО Владислава Гранецького-Стафійчука (Влада Сорда) за незаконне зберігання ордена Богдана Хмельницького III ступеня. Постанову суду від 13 квітня 2021 року опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

У документі не вказано прізвища фігуранта справи, але обставини свідчать, що йдеться саме про Стафійчука.

Активіста визнали винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконні дії щодо державних нагород).

Його оштрафували на 1275 грн, а також конфіскували державну нагороду.

У тексті постанови йдеться, що провини він не визнав, але пояснив, що отримав орден у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені І.І. Мечникова, де лікувався від травм, які дістав унаслідок артилерійського обстрілу під Іловайськом.

Стафійчук розповів, що в лікарню прийшов невідомий чоловік у військовій формі, зібрав дані про бійців АТО, які лежали разом у палаті, і за пів години повернувся з готовими орденами і телекамерами. Водночас в орденських книжках, які додавали до нагород, не було нічого, крім імен – ні звань, ні посад. Інші бійці згадували, що це не перше таке "нагородження".

Колишній боєць зазначив, що до подій під Офісом президента не афішував наявності у нього ордена, оскільки вважав, що його нагородили не завдяки бойовим заслугам або подвигам, а за збігом обставин, і надів його тільки один раз на Марш героїв, який проводили в Києві 2018 року, уже після звільнення з лав ЗСУ, на прохання глави Вінницького осередку ГО "Ветеранське братерство".

У постанові суду згадано, що керівник апарату Офісу президента України Олексій Дніпров повідомляв, що Стафійчука державними нагородами не нагороджували. Нардеп від "Слуги народу" Владлен Неклюдов публікував у Facebook відповідь Дніпрова на свій запит.

Суд дійшов висновку, що Стафійчук "незаконно зберігав державну нагороду, а саме орден Богдана Хмельницького III ступеня, чим вчинив незаконні дії щодо державних нагород".

"BBC News Україна" 23 березня цитувала розповідь підозрюваного про лікування в госпіталі у Дніпрі. За словами Стафійчука, орден йому вручив колишній голова Державної служби охорони Валерій Гелетей.

30 березня в поліції повідомили, що склали адмінпротокол на Стафійчука за незаконні дії щодо державних нагород. Активіст тоді заявив про "зацікавленість у тому, щоб розібратися, хто і навіщо роздавав ці нагороди". Він добровільно віддав поліції орден.

Контекст:

20 березня біля Офісу президента в Києві відбувалася акція на підтримку засудженого одеського активіста Сергія Стерненка. Протестувальники кидали фаєри, шумові гранати, а потім запустили феєрверки. Розбили скло в будівлі ОПУ, розмалювали стіни, а табличку "Президент України" підпалили.

Підозри в хуліганстві та знищенні майна вручили сімом активістам. Стафійчука затримали першим, відразу після закінчення акції. 21 березня йому вручили підозру в хуліганстві з використанням зброї.

Сімох активістів, зокрема Стафійчука, суд відправив під цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом. Двом із них, Романові Ратушному та Сергієві Філімонову, апеляційний суд пізніше скасував або змінив запобіжний захід.