Суд скасував архітектурний план Львова. Садовий заявив про готовність лягти під будівельний кран

Суд скасував історико-архітектурний опорний план Львова за позовом приватної компанії
Фото: depositphotos.com

Шостий апеляційний адміністративний суд (розташований у Києві) скасував історико-архітектурний опорний план міста Львів. Про це мер Львова Андрій Садовий повідомив у Facebook  27 жовтня.

"Засідання відбулося в закритому письмовому провадженні. Ні Міністерство культури, ні Львівська міська рада не мали можливості публічно захистити свою позицію. Ми готуємо касацію і не збираємося відступати, адже правда за нами. Наш обов'язок – зберегти історичну спадщину Львова для майбутніх поколінь львів'ян, а не забудовників", – написав він.

На думку мера, це рішення є свідченням того, що Україні потрібна "якісна судова реформа". Він вважає, що всі рішення, які стосуються громад, "мають прийматися й обговорюватися в публічному процесі".

"На жаль, сьогодні публічність є нашим єдиним захистом і надією на справедливість. Попри всі на світі рішення, ми не дамо знищити історичну спадщину Львова! Це спадщина України і світу! Усе будемо робити відповідно до Конституції, бо джерелом влади є народ. Якщо прийдеться лягати під кран, щоб зупинити забудову, то там буде теплий чай і бочка з ватрою. Не пропадемо", – додав він.

Садовий у жовтні повідомляв, що компанія "Нью-Трейдінг Львів" хоче побудувати у Львові 25-поверховий будинок, а "історико-архітектурний опорний план – кістка в горлі" фірмі. "Тому вони подали позов до Київського окружного адміністративного суду, і той у закритому режимі скасував важливий для Львова документ, навіть не заслухавши позицію міста", –  написав мер.

Рішення першої інстанції, як розповідає "ВВС News Україна", не набуло чинності через апеляції, які подали міська рада Львова і Міністерство культури.

За даними мовника, "Нью-Трейдінг Львів" хоче звести 25-поверхову офісну будівлю на ділянці, яка розташована за адресою вулиця Липинського-Вербова, 15. Садовий наголошував, що йдеться про історичний ареал міста.

"ВВС News Україна" має у своєму розпорядженні постанову апеляційного суду, ухвалену на користь компанії.

"Будівництву висотки став на заваді історико-архітектурний опорний план Львова, адже в ньому є обмеження щодо висоти новобудов. Проте компанія стверджує, що, згідно з планом зонування Львова від 2015 року, обмежень за висотою саме на цій ділянці немає. Це стало аргументом і для суду, який ухвалив рішення про скасування плану", – ідеться в матеріалі.

Аргументації Мінкульту суд не врахував, Львівській міській раді він відмовив у проханні взяти участь у справі, додав ЗМІ.

Контекст:

Історико-архітектурний опорний план – це базовий документ містобудівної документації, мета якого – збереження нерухомої культурної й історичної спадщини, повідомляли у Львівській міськраді. Він містить інформацію про окремі споруди й інші об'єкти культурної та архітектурної спадщини, також там відображено дані про пам'ятки архітектури, історичну забудову, значні історичні містобудівні об'єкти, пам'ятки історії, елементи ландшафту. Разом з історико-містобудівним планом він є основним документом генерального плану міста. Міністерство культури затвердило план у січні 2024 року.