Суд заарештував кошти нардепа Дубневича

Дубневича називають організатором схеми з присвоєння 93 млн грн "Укрзалізниці"
Фото: Депутатська група "Партія "За майбутнє" / Facebook

За рішенням суду заарештовано понад $100 тис. та більше ніж €100 тис. нардепа від групи "За майбутнє" Ярослава Дубневича, які вилучили у нього під час обшуків.

Вищий антикорупційний суд заарештував кошти народного депутата України від групи "За майбутнє" Ярослава Дубневича. Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в Telegram.

За рішенням суду заарештовано понад $100 тис. і більше ніж €100 тис., які вилучили у народного депутата під час обшуків.

Вказані кошти заарештували на строк судового слідства і розгляду справи в суді. Постанову можна оскаржити в суді апеляційної інстанції протягом п'яти днів від моменту її оголошення.

У Національному антикорупційному бюро України Дубневича називають організатором схеми із присвоєння 93 млн грн "Укрзалізниці". У 2015–2016 роках через філію "Укрзалізниці" "Центр забезпечення виробництва" закупили стрілкову продукцію за завищеними цінами. Різницю у вартості учасники схеми поділили між собою, стверджує слідство.

17 жовтня 2019 року тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка скерував до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності Дубневича. 31 жовтня Рада ухвалила постанову про надання згоди на притягнення депутата до відповідальності, його затримання та арешт. Цього самого дня Дубневича повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним за допомогою зловживання службовим становищем).

ВАКС обирав запобіжний захід для Дубневича протягом двох днів. Нардепа були готові взяти на поруки дев'ятеро депутатів. Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наполягали на триманні Дубневича під вартою з альтернативою внесення 93 млн грн застави, захист стверджував, що у нього немає таких коштів. У підсумку 2 листопада ВАКС вирішив, що Дубневич має внести заставу в розмірі 100 млн грн.

7 листопада суд заарештував Дубневича з можливістю внесення застави в розмірі 90 млн грн. Дубневич покинув СІЗО, але здав закордонний паспорт і зобов'язаний був носити електронний браслет. У лютому минулого року це зобов'язання з нього зняли, повідомляли "Українські новини".