Суд вимагає від Верховної Ради список депутатів коаліції

Матеріали про склад коаліції має бути подано суду в термін до 12 березня
Фото: rada.gov.ua

Суд хоче одержати відомості про склад керівної коаліції в межах позову про протиправну бездіяльність її координаторів, які не подають кандидатів на посаду міністра охорони здоров'я.

Окружний адміністративний суд Києва вимагає від Верховної Ради відомості про персональний склад парламентської коаліції, повідомила 6 березня прес-служба суду.

Таке рішення суд ухвалив за клопотанням позафракційного нардепа Андрія Деркача, який вимагав визнати протиправною бездіяльність координаторів коаліції, котрі затягують подання кандидатів на посаду міністра охорони здоров'я. Позивач просить суд зобов'язати координаторів коаліції – нардепа від БПП Артура Герасимова і представника "Народного фронту" Максима Бурбака – забезпечити внесення пропозиції прем'єр-міністру щодо кандидатури глави МОЗ.

Суд також постановив витребувати список депутатів коаліції станом на 28 лютого.

"Матеріали або письмові пояснення із зазначенням неможливості надання суду витребуваних доказів повинні бути подані у строк до 12 березня. 14 березня суд продовжить розгляд даної справи", – ідеться в повідомленні.

Коаліцію "Європейська Україна" було створено в листопаді 2014 року. Спочатку до її складу входили фракції Блоку Петра Порошенка, "Народного фронту", "Самопомочі", "Батьківщини" і Радикальної партії. Остання покинула коаліцію 1 вересня 2015 року. 18 лютого 2016 року з коаліції вийшла фракція "Самопоміч". 17 лютого 2016 року про вихід із коаліції заявила фракція "Батьківщина".

У жовтні 2017 року спікер українського парламенту Андрій Парубій заявив, що журналісти не можуть дізнатися, скільки депутатів у коаліції, і з’ясувати її поіменний склад, оскільки в повноваження апарату Верховної Ради не входить складання такого списку.

"Є дві фракції, які сумарно нараховують 219 депутатів. Окрім членів двох фракцій, до коаліції входять позафракційні депутати. Можу також сказати, що до коаліції входять позафракційні Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Ганна Гопко та інші. Так що більшість у 226 точно набирається", – запевнив він.

5 лютого 2019 року суддя Окружного адмінсуду Києва Сергій Каракашьян виніс ухвалу, якою заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки глави МОЗ України. Це було зроблено на вимогу нардепа від "Радикальної партії" Ігоря Мосійчука про забезпечення його позову до Супрун і Кабміну.

У суді пояснили, що перебування у статусі в.о. понад два з половиною роки не передбачено законодавством. Окрім того, Супрун не заявила про відмову від американського громадянства, що, на думку судді, не давало їй права брати участь у засіданнях Кабінету Міністрів.

14 лютого Окружний адміністративний суд Києва дозволив Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я України. Каракашьян скасував свою ухвалу від 5 лютого за власною ініціативою.