Суд зобов'язав ГПУ відновити справу проти Холодницького і Ситника за розголошення даних досудового розслідування

ГПУ закрила справу у зв'язку з "відсутністю події кримінального злочину"
Фото: pixabay.com

Генеральна прокуратура за рішенням суду має відновити кримінальне провадження щодо глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Печерський районний суд Києва скасував постанову Генеральної прокуратури про закриття кримінального провадження щодо глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника за фактом розголошення даних досудового розслідування і втручання у діяльність державного діяча. Про це йдеться в постанові суду, опублікованій 12 березня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Ідеться про втручання НАБУ й САП у діяльність голови ЦВК Михайла Охендовського.

Провадження щодо Холодницького, Ситника і трьох детективів НАБУ розслідували за ч. 2 ст. 344 (втручання в діяльність державного діяча), ч. 1 ст. 367 (службова недбалість), ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) і ч. 2 ст. 387 (розголошення даних досудового слідства) Кримінального кодексу. ГПУ закрила його 27 вересня 2018 року у зв'язку з "відсутністю події кримінального злочину".

Адвокат Охендовського Олег Бабич вимагав скасувати рішення ГПУ. Суд задовольнив скаргу адвоката й зобов'язав повернути матеріали кримінального провадження у ГПУ для продовження досудового розслідування.

Бабич повідомив "Українській правді", що провадження закривали вже двічі.

"Зараз слідчий суддя постановив скасувати постанову про закриття кримінального провадження. Слідчий суддя також постановив, що необхідно провести згідно з нашим клопотанням ще низку невідкладних слідчих дій, за наслідками яких буде вирішено питання про притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності", – пояснив він.

У жовтні 2016 року Холодницький говорив, що правоохоронці перевіряють чотири факти ймовірного отримання головою ЦВК коштів із "чорної каси" Партії регіонів. 13 грудня Охендовському вручили офіційну підозру. НАБУ інкримінує йому отримання більш ніж 1,2 млн грн хабарів.

9 червня 2017 року в НАБУ запевнили, що докази, зібрані детективами, є достатніми для повідомлення Охендовського про підозру в остаточній редакції та подальшого передання обвинувального акта до суду.

У липні Ситник повідомив, що розслідування зупинили. Солом'янський районний суд Києва 3 квітня 2018 року скасував це рішення Холодницького.

Охендовський називав кримінальне провадження сфабрикованим. Він звернувся до ГПУ із заявою про втручання в його особисте життя та діяльність державного службовця, розголошення даних попереднього розслідування, перевищення службових повноважень. Генпрокуратура за його заявою відкрила кримінальне провадження проти НАБУ й САП.