Суд зобов'язав СБУ надати рішення експерта, що декларації посадових осіб відомства належать до держтаємниці

Центр протидії корупції подав у суд позов через утаємничення СБУ декларацій про доходи своїх посадових осіб
Фото: stopcor.org

Окружний адміністративний суд Києва призначить співвідповідачем за позовом громадської організації "Центр протидії корупції" державного експерта, який ухвалив рішення про те, що інформація в деклараціях посадових осіб Служби безпеки України належить до державної таємниці.

Служба безпеки України (СБУ) повинна надати Окружному адміністративному суду Києва для ознайомлення рішення державного експерта про те, що інформація в деклараціях посадових осіб СБУ належить до державної таємниці, повідомляє прес-служба суду.

У суді відбулося попереднє судове засідання за позовом громадської організації "Центр протидії корупції", у якому позивач просить зобов'язати СБУ та Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ужити заходів, щоб посадові особи відомства подали електронні декларації до Єдиного державного реєстру декларацій.

Суд залучить державного експерта, який ухвалив рішення про те, що інформація в деклараціях посадових осіб СБУ належить до державної таємниці, як співвідповідача у справі.

Повідомляють, що наступне судове засідання відбудеться 10 травня, справу буде розглядати колегія суддів Окружного адміністративного суду міста Києва.

У жовтні 2016 року СБУ заявила про неможливість надати е-декларації свого керівництва широкій громадськості. У відомстві зазначили, що такі декларації можуть бути доступні лише співробітникам НАЗК.

У листопаді голова СБУ Василь Грицак підкреслив, що для співробітників відомства передбачено особливий порядок подання декларацій.

Уведення електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною. За недостовірні відомості в е-деклараціях чиновник може бути оштрафований на суму від 17 до 51 тис. грн або засуджений до двох років позбавлення волі.