Суддя Окружного адмінсуду Києва, який мав розглядати позов Мосійчука до Супрун, узяв самовідвід

Каракашьян узяв самовідвід
Скріншот: 5 канал / YouTube

Справу за позовом нардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука до виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун передадуть на автоматичний перерозподіл після того, як суддя Окружного адмінсуду Києва Сергій Каракашьян узяв самовідвід, повідомив суддя цього суду Богдан Санін.

Суддя Окружного адмінсуду Києва Сергій Каракашьян 15 лютого заявив про самовідвід у справі про позов нардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука до виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун. Про це на брифінгу сказав суддя цього суду Богдан Санін, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Є дві обставини. Перше: на суддю було подано скаргу до Вищої ради правосуддя. Суддя розцінив таке звернення винятково як тиск. Відповідно, ми очікуємо, що він учинить дії, які має вчинити, коли відчуває, що здійснюють тиск. Друга обставина – те, що коли він приймав ухвалу про скасування заходів забезпечення позову, він був змушений дати оцінку деяким доказам, які стосуються вже безпосередньо розгляду справи по суті. У такий спосіб, для судді виникли інші обставини, які викликають сумнів у його незаанґажованості та об'єктивності. Саме за цих обставин, щоб ні в кого не було сумнівів щодо достовірності та об'єктивності розгляду справи, суддя вирішив узяти самовідвід", – заявив Санін.

Він повідомив, що справу передадуть на автоматичний перерозподіл для вибору нового судді. Це, за його словами, може відбутися сьогодні або в понеділок, 18 лютого.

Також Санін уточнив, що справа не може знову потрапити до Каракашьяна.

"Дату і час наступного засідання у цій справі ми дізнаємося, коли справа потрапить до нового судді", – додав він.

Санін заявив, що поки невідомо, чи клопотали сторони про відвід Каракашьяна.

5 лютого суддя Окружного адмінсуду Києва Каракашьян виніс ухвалу, якою заборонив Супрун виконувати обов'язки глави МОЗ України. Це було зроблено за клопотанням Мосійчука про забезпечення адміністративного позову до Супрун і Кабміну.

У суді пояснили, що перебування у статусі в.о. більше ніж два з половиною роки не передбачено законодавством. Крім того, Супрун не заявила про відмову від американського громадянства, що, на думку судді, не давало їй права брати участь у засіданнях Кабінету Міністрів.

Представник Кабміну подав клопотання про скасування заборони Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я.

На засіданні Окружного адмінсуду Києва 11 лютого Супрун попросила дозволити їй підписувати документи, від яких залежить життя хворих людей. Цього дня суддя пішов у нарадчу кімнату для ухвалення рішення.

13 лютого Супрун повідомила, що уряд схвалив розпорядження, яке дозволяє їй продовжити виконувати обов'язки глави МОЗ.

На засіданні Кабміну 13 лютого також ухвалили рішення, що уряд звернеться до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії судді Каракашьяна.

14 лютого Окружний адміністративний суд Києва дозволив Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я України. Суддя не задовольнив клопотання представників Кабміну і Супрун про скасування заходів забезпечення позову, але скасував свою ухвалу від 5 лютого за власною ініціативою.

15 лютого суд мав розглядати позов Мосійчука по суті.