"Таємні засідання, відсутність преси". Рада продовжила порядок проведення парламентських сесій

За продовження чинного режиму проведення сесій проголосувало 250 депутатів
Фото: fotobank.rada.gov.ua

Верховна Рада України на засіданні 27 липня не змінила порядку проведення сесій під час воєнного стану. Про це повідомила пресслужба парламенту.

Депутати підтримали постанову №9517 "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України ІХ скликання під час проведення дев'ятої сесії в умовах дії воєнного стану". За неї проголосувало 250 парламентарів.

Документ, текст якого опублікувало видання LIGA, продовжує дію попередньої постанови.

В умовах воєнного стану парламент України й далі працює у режимі одного пленарного засідання. Воно відбувається у закритому режимі, а журналістів у сесійну залу або кулуари не допускають.

Окрім того, постанова №9517 додає до нормативного акта ще один пункт.

"У разі, якщо військовий стан в Україні не припинений чи не скасований до початку наступної чергової сесії, організація роботи Верховної Ради України під час наступних чергових сесій у період дії воєнного стану здійснюється в порядку, визначеному цією постановою", – ідеться у документі.

Народна депутатка від фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко у Telegram обурилася через рішення.

"Знову голосують за таємні засідання ВР, відсутність преси в кулуарах, пленарні засідання раз на місяць, онлайн-комітети, канал "Рада", зданий в лізинг ОП", написала Геращенко.

Контекст:

24 лютого 2022 року голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав постанову 2103-IX про роботу парламенту в безперервному режимі. Час та місце проведення пленарного засідання Ради, а також формат визначає голова парламенту. Рішення про переведення Ради на безперервний режим роботи було ухвалено на тлі повномасштабного вторгнення в Україну країни-агресора Росії.