Терехов про відносини з Росією: Рівень радикалізму в Харкові більший, ніж у Центральній чи Західній Україні

У Харкові зруйновано понад 4 тис. будинків
Фото: president.gov.ua

Близькі стосунки жителів Харкова з росіянами, які були перед відкритим вторгненням російських військ в Україну, неможливо відновити. Про це мер Харкова Ігор Терехов заявив "Радио Свобода" в інтерв'ю, опублікованому 5 липня.

"Це неможливо відновити. Мине ще не одне покоління людей перед тим, як щось буде відновлено. Поки що про це не йдеться. Харків неподалік кордону з РФ, свого часу це був великий плюс для економіки міста, особливо до 2014 року. А зараз це великий мінус, бо з території Росії нас постійно обстрілюють, бомблять мирне місто Харків, убивають наших людей", – сказав він.

Міський голова зазначив, що про жодні дружні стосунки не може йтися.

"Сьогодні рівень радикалізму в Харкові, я думаю, більший, ніж у Центральній чи Західній Україні, тому що харків'яни бачать увесь жах війни, на їхніх очах гинуть їхні сусіди та родичі. Ви розумієте, наскільки ми сьогодні заряджені, причому заряджені справедливою доброю злістю. Наші військові, наші бійці територіальної оборони роблять усе можливе й неможливе, і кожен харків'янин їх підтримує. Тому сьогодні не доводиться говорити про якісь дружні відносини з РФ", – пояснив Терехов.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська перебувають на території Харківської області від початку відкритого вторгнення в Україну – 24 лютого. За даними голови обладміністрації Олега Синєгубова станом на 29 травня, загарбники окупували приблизно 31% території регіону.

Станом на 19 червня, за даними управління поліції Харківської області, у регіоні від дій росіян загинуло 860 місцевих жителів, із них 43 дитини. Після цього було зафіксовано нові обстріли. 27 червня в Харкові загинуло п'ятеро людей, 31 людина дістала поранення.

За даними місцевої влади станом на 26 червня, від початку війни в Харківській області було зруйновано понад 4 тис. житлових будинків, більше ніж 400 навчальних закладів, приблизно 100 лікарень та інші будівлі.

20 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть знову спробувати захопити Харків.