Тимошенко, Порошенко, Арестович. Active Group опублікувала рейтинг недовіри українців до політиків

Active Group провела збір даних через анкетування 30 грудня 2023 року
Фото: depositphotos.com

Нардепка, лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко, нардеп і лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко, а також колишній радник Офісу президента Олексій Арестович очолили антирейтинг політиків за підсумками 2023 року. Про це йдеться в результатах соціологічного дослідження Active Group, опублікованих 9 січня на сайті групи. Також підсумки дослідження автори презентували в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Тимошенко радше не довіряє 29%, повністю не довіряє 55,1%. Її баланс довіри-недовіри становить -76,6%. Повністю довіряє політикині 1,1%.

Повністю довіряє Порошенку 5,2% опитаних. Радше не довіряє 23,6%, повністю не довіряє 52,1%, сума недовіри сягнула 75,7%.

Арестовичу радше не довіряє 14,4% і повністю не довіряє 55,5% опитаних. Його баланс дорівнює -56,7%.

Інфографіка: activegroup.com.ua

70% українців назвали діяльність Порошенка шкідливою й винятково шкідливою для України. Ще 41% опитаних вважає, що його моральні якості найгірше підходять для сучасної України, 6,5% респондентів мають протилежну думку.

"Юлія Тимошенко також має переважно негативні оцінки. Лише 1,7% респондентів вважають її діяльність "виключно корисною", а 5,9% – "більше корисною". Проте 29,4% вважають її діяльність "більше шкідливою", а 34,7% – "виключно шкідливою". Загальний баланс корисності-шкідливості для Тимошенко становить -56,5%", – зазначили у звіті дослідники суспільної думки.

Інфографіка: activegroup.com.ua

Президент України Володимир Зеленський зараз має найвищу довіру українців серед політиків, стосовно яких запитували соціологи. Станом на кінець грудня 2023 року йому довіряє понад 71% респондентів. На другому місці – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Йому радше довіряє 35,2% і повністю довіряє 20,9% респондентів.

Українці загалом оптимістично налаштовані щодо 2024 року для України. Кількість опитаних, які вважають, що 2024 рік буде вдалим, на 17,7% перевищує кількість тих, хто має протилежний погляд. 

Active Group провела збір даних через анкетування 30 грудня 2023 року серед 2 тис. громадян України віком від 18 років. Вибірка є репрезентативною за віком, статтю і регіоном України. Опитування проводили за допомогою онлайн-панелі SunFlower Sociology. Теоретична похибка дослідження не перевищує 2,2% для результатів, наближених до 50% за довірчої ймовірності 0,95.