Трамп назвав умову, за якої він згоден програти вибори президента США

Трамп обіцяв прийняти підсумки чесного голосування
Фото: ЕРА

Кандидат від республіканців на виборах президента США Дональд Трамп не заперечуватиме результатів голосування, якщо воно буде "чесним і вільним". Політик заявив про це в опублікованому 19 серпня інтерв'ю CBS News.

"Я думаю, якщо я програю, ця країна впаде в такий штопор, якого вона ще ніколи не бачила... Але, якщо я програю і вибори будуть вільними й чесними, абсолютно точно, я прийму їхні результати", – сказав експрезидент, який знову претендує на цю посаду.

Трамп обіцяв не заперечувати підсумків виборів, якщо на них "не шахраюють, не вкидають бюлетенів, не встановлюють нових правил і норм".

"Якщо я побачу, що в нас були чесні та вільні вибори - а я сподіваюся, що зможу це сказати, але якщо я це побачу, то так воно і буде - ви ніколи не побачите шляхетнішої людини, ніж я", – заявив політик, додавши, що він "чесна людина".

Контекст:

6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом на той момент президент США Дональд Трамп, який брав участь у президентських виборах і програвав їх, заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів Джо Байдена.

Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголошували надзвичайний стан.

Понад 1100 людей заарештували за обвинуваченнями, пов'язаними з нападом на Капітолій. Приблизно 1400 осіб оголосили обвинувачення, майже 900 – засудили, зазначили в Associated Press.

У серпні 2023 року Трампу висунули офіційне кримінальне обвинувачення за спробу скасувати вибори у США 2020 року, що призвело до нападу на Капітолій.