Трамп відреагував на смерть Навального, але не звинуватив Путіна

Трамп мовчав щодо загибелі Навального три дні
Фото: ЕРА

Колишній президент США Дональд Трамп 19 лютого в соцмережі Truth відреагував на смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

Трамп пов'язав його загибель із власними політичними поглядами на те, що відбувається у США, і не приєднався до міжнародної реакції, яка засудила режим президента країни-агресора Володимира Путіна.

"Раптова смерть Олексія Навального змусила мене дедалі більше усвідомлювати, що відбувається в нашій країні. Це повільна, неухильна прогресія, у якій великі, радикально ліві політики, прокурори й судді ведуть нас шляхом руйнування. Відкриті кордони, фальсифіковані вибори й несправедливі рішення судів руйнують Америку. Ми – нація в занепаді, нація невдах", – ідеться в пості політика.

Заява Трампа пролунала за день після того, як його єдина суперниця на республіканських президентських виборах Ніккі Гейлі розкритикувала його за мовчання щодо смерті Навального.

"Мене вражає, наскільки він слабкий у колінах, коли йдеться про Путіна. Ви ж подивіться, він досі нічого не сказав про смерть Навального", – заявила Гейлі 19 лютого в інтерв'ю Fox News.

Вона вважає, що російського опозиціонера вбив Путін, тому що "саме так він вчиняє зі своїми політичними опонентами". Гейлі також заявила, що Трампу треба було б приділяти більше уваги глобальним загрозам безпеці США замість того, щоб "теревеніти про свої судові справи".

16 лютого суд Нью-Йорка визнав колишнього президента винним у змові з метою маніпулювання своїми статками і зобов'язав сплатити $450 млн штрафу.

Контекст:

Про смерть Навального у виправній колонії №3, відомій як "Полярний вовк", у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу (РФ) повідомило 16 лютого 2024 року місцеве управління Федеральної служби виконання покарань. Там заявили, що Навальному нібито після прогулянки стало зле і він знепритомнів. Медики "провели реанімаційні заходи" й констатували смерть засудженого, ішлося в повідомленні.