"Це не нейтралітет, це цинізм". Яценюк прокоментував позицію країн Глобального Півдня щодо війни РФ проти України

Формула української перемоги – у силі армії, нації й союзників
Фото: Kyiv Security Forum / Facebook

Україна має силу й союзників, щоб перемогти російську агресію. Про це 19 червня на спеціальному заході Київського безпекового форуму заявив його голова, прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк, передає видання "ГОРДОН".

"Формула української перемоги в силі: у силі української армії, у силі української нації й у силі українських союзників", – сказав він.

Експрем'єр вважає, що конференція з відновлення України, саміт G7 і Глобальний саміт миру, які відбулися минулого тижня, продемонстрували, що в України є і сила, і єдність.

Коментуючи окремо саміт миру у Швейцарії, Яценюк висловився щодо країн Глобального Півдня, які не підписали підсумкового комюніке щодо російської агресії проти України.

"Маса країн Глобального Півдня, які зберігають нейтралітет... Я не розумію, як можна зберігати нейтралітет, коли вчиняється війна й акт агресії по відношенню до незалежної держави, коли вбивають невинних людей. Це не нейтралітет, це цинізм", – заявив він.

За словами експрем'єра України, сучасний світ "рухається до наступних викликів".

"Ситуація на фронті вкрай складна, і реакція воєнного злочинця, [самопроголошеного президента РФ, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд], Володимира Путіна, яка була оприлюднена ним напередодні саміту миру, чітко засвідчила тільки одне: воєнний злочинець Путін не має наміру вести жодних перемовин, не має наміру виконувати Статут ООН, завершувати війну на справедливих умовах для України (у першу чергу)", – підкреслив Яценюк.

Контекст:

Глобальний саміт миру відбувся 15–16 червня у Швейцарії. На ньому обговорювали три пункти української формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених і дітей, яких викрала Росія. Самої РФ на першому саміті не було.

Підсумкове комюніке саміту миру у Швейцарії підтримали 80 країн і чотири міжнародні організації. Ця кількість постійно змінюється.