ТСК із розслідування смерті судді та мера Кременчука провела перше засідання

Члени ТСК обрали секретаря та затвердили план роботи
Фото: Михайло Цимбалюк / Facebook
У четвер, 3 лютого, відбулося перше засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо розслідування обставин смерті судді Автозаводського районного суду Кременчука Полтавської області Олександра Лободенка і мера Кременчука Олега Бабаєва. Про це повідомив у Facebook нардеп від "Батьківщини" Михайло Цимбалюк.

На першому засіданні члени ТСК обрали секретаря і затвердили план роботи. Як головні завдання комісії визначили:

  • проведення перевірки перебігу розслідування правоохоронними органами обставин, які спричинили смерть Лободенка та Бабаєва;
  • здійснення парламентського контролю щодо відповідності дій правоохоронних органів у цій справі вимогам Конституції України та Кримінального процесуального кодексу України, а також основним принципам здійснення судочинства;
  • проведення перевірки відомостей доказової бази, висновків, експертиз;
  • встановлення, збирання інформації та отримання пояснень від осіб, підприємств, установ, організацій, центральних і місцевих органів виконавчої влади у цій справі;
  • ініціювання питання щодо притягнення винних до відповідальності, передбаченої законодавством України.

"ТСК працюватиме за принципом максимальної відкритості та публічності в межах українського законодавства і у жодному разі не має на меті вплив на правоохоронців чи судову систему, а неупереджене з'ясування всіх обставин цієї справи", – додав Цимбалюк.

Контекст:

Бабаєва вбили 26 липня 2014 року поряд зі своїм будинком у Кременчуці. За даними правоохоронців, злочинці, які вбили Бабаєва, зробили три постріли й поїхали з місця злочину машиною ВАЗ білого кольору.

3 вересня тодішній глава МВС України Арсен Аваков заявив, що замовника вбивства затримали. За інформацією МВС, замовник заплатив виконавцям $70 тис.

Один із чотирьох обвинувачених – власник кременчуцької телекомпанії "Візит" Олександр Мельник. Слідство вважає, що він є організатором убивства Бабаєва, а також судді Автозаводського суду Олександра Лободенка. Ці справи об'єднали в одну.

За даними "Кременчук Today", 15 жовтня 2019 року Гадяцький районний суд ухвалив перший вирок у справі про вбивства Бабаєва і Лободенка. Одного з виконавців злочину Ігоря Пасічного, який вирішив співпрацювати зі слідством, визнали винним і засудили до 10 років позбавлення волі. Решта обвинувачених залишається під вартою.

У грудні 2021 року видання "Апостроф" написало, що це кримінальне провадження протягом семи років переходить з однієї судової інстанції до іншої, у деяких судах воно вже побувало двічі. Імовірною причиною затримок адвокат постраждалої сторони Анатолій Кононенко вважає те, що на обвинувачених поширюється дія "закону Савченко", тож їм вигідніше провести більше часу в ув'язненні до ухвалення вироку.