Україна підписала з Туреччиною меморандум про її участь у повоєнній відбудові країни

Меморандум про взаєморозуміння щодо відновлення інфраструктури України підписали Муш та Кубраков (за столом) у присутності Ердогана та Зеленського (на тлі)
Фото: president.gov.ua
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш у присутності президентів двох країн Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана 18 серпня у Львові підписали Меморандум про взаєморозуміння, який передбачає участь турецької сторони в повоєнному відновленні інфраструктури України.

Про це повідомив пресцентр Офісу президента України (ОПУ).

"Туреччина – наш стратегічний союзник. Ми вдячні турецьким партнерам за готовність до співпраці у відбудові зруйнованої Росією інфраструктури. Турецький бізнес має великий досвід у будівництві доріг і мостів, зокрема Запорізького та Кременчуцького мостів, і зарекомендував себе як надійний партнер. Тому розраховуємо, що вже зовсім скоро вийдемо на конкретні практичні результати спільної відбудови", – сказав Кубраков.

Наголошують, що першим проєктом може стати відновлення мосту в селі Романівка біля Ірпеня, зруйнованого на початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Найближчим часом буде створена спільна українсько-турецька робоча група щодо питань відбудови, у межах якої опрацюють механізми залучення турецьких інвестицій у конкретні проєкти", – наголосили в ОПУ.

Ердоган прибув до Львова 18 серпня – це його перший візит до України від початку повномасштабного вторгнення РФ. Після двосторонньої зустрічі з президентом України заплановано тристоронні переговори Зеленського, Ердогана та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який прибув до Львова напередодні, 17 серпня.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Відновлювати країну влада України має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв глава уряду Денис Шмигаль.

4 липня у швейцарському Лугано на конференції з питань відновлення України Зеленський презентував національний план відновлення країни. Його оцінюють у $750 млрд, він розрахований на 10 років. Загальна кількість проєктів – 850.