У Білорусь прибули китайські військовослужбовці

Військовослужбовці двох республік проведуть "антитерористичні тренування"
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Telegram

У Білорусь 6 липня прибули військовослужбовці армії Китаю для спільних навчань. Про це повідомило міністерство оборони Білорусі в Telegram.

Зазначають, що військовослужбовці двох республік візьмуть участь у спільних антитерористичних тренуваннях, які проводитимуть 8–19 липня.

"Спільне тренування дасть змогу обмінятися досвідом, провести злагодження білоруських і китайських підрозділів, створити фундамент для подальшого розвитку білорусько-китайських відносин у сфері спільної підготовки військ", – ідеться в повідомленні.

Як указала в Telegram моніторингова група "Беларускі Гаюн", яка відстежує військову активність у країні, китайський літак уперше приземлився на військовому аеродромі Барановичі.

"Зазначимо, що першим вдалим елементом цих навчань для 61-ї винищувальної авіабази можна вважати опанування англійської мови для розуміння "китайської англійської" в умовах стресу (приземлення іноземного літака) і подальшої взаємодії на тренуваннях після стількох років роботи з росіянами", – наголосили аналітики.

Контекст:

На початку травня нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд, доручив Генеральному штабу РФ підготуватися до навчань із застосуванням нестратегічної ядерної зброї.

7 травня міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що аналогічну перевірку за наказом Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом РБ, проведе й республіка.

11 червня разом із Росією Білорусь розпочала другий етап тактичних ядерних навчань: країни відпрацьовували підготовку до спільного ядерного удару.

20 червня прикордонний комітет Білорусі заявив у Telegram, що фіксує "збільшення угруповання українських військових на кордоні з Україною". Нібито в Житомирській області сконцентровано різні підрозділи, включно з важким озброєнням на кшталт бронетранспортерів, бронемашин, зокрема американськими Bradley, РСЗВ HIMARS, гаубицями М777, німецькими Gepard тощо.

21 червня в Білорусі заявили про раптову перевірку бойової готовності на кордоні з Україною, а 2 липня Лукашенко повідомив про розгорнуті ракетні комплекси "Полонез" та "Іскандер".