У членів комісії з обрання голови САП імовірний конфлікт інтересів через кандидата від влади – "Схеми"

Костіна називають "ключовим претендентом від влади" на посаду голови САП, зазначили журналісти
Фото: Andriy Kostin / Facebook
Голова і ще двоє членів конкурсної комісії із проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) співпрацювали раніше або продовжують співпрацювати з кандидатом на посаду голови САП – народним депутатом від "Слуги народу" Андрієм Костіним. Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми" (проєкт "Радіо Свобода" і "UA:Перший"), опублікованому в YouTube 13 травня.

За інформацією журналістів, Костін разом із членами комісії В'ячеславом Навроцьким і Романом Куйбідою, які оцінюватимуть його як кандидата на голову САП, працюють у комісії з питань правової реформи, створеній указом президента Володимира Зеленського.

Окрім того, "Схеми" виявили, що голова комісії з обрання керівництва САП Катерина Коваль і Костін 2015 року разом працювали в експертній раді щодо підвищення кваліфікації адвокатів при Національній асоціації адвокатів України.

Як зазначили автори розслідування, Костіна називають "ключовим претендентом від влади" на посаду голови САП.

Контекст:

У САП зараз немає постійного керівника. Попередній – Назар Холодницький – пішов у відставку в серпні 2020 року. Він очолював відомство із 2015 року.

У жовтні 2020 року Зеленський заявляв, що розраховує на обрання нового голови САП "найближчими місяцями".

17 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт постанови, яким затвердила членів комісії із проведення конкурсу на заміщення адміністративних посад у САП. Комісія складається з 11 осіб: чотирьох делегує Рада прокурорів, сімох – парламент. Серед них – Коваль, Куйбіда та Навроцький.

Запропонованих кандидатів критикували опозиційні парламентські фракції, вказуючи, що в них немає досвіду у сфері боротьби з корупцією (ця вимога міститься у ст. 8 закону "Про прокуратуру").

Євродепутати, члени комітету із закордонних справ Віола фон Крамон-Таубадель та Міхаель Галер перед голосуванням заявляли, що Україна ризикує втратити підтримку МВФ і безвізовий режим із ЄС.

Приймання документів від претендентів на посаду голови САП розпочали 25 січня, і тривало воно до 15 лютого. Для участі в конкурсі на вакантні посади в САП подало документи 169 осіб, із них 111 заяв – на посаду голови САП, 90 – на заступника, 75 – на начальника відділу. Усього до участі в конкурсі допустили 128 претендентів.

Серед допущених до участі в конкурсі кандидатів на посаду керівника САП: Костін, в.о. керівника антикорупційної прокуратури Максим Грищук, колишній керівник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк, ексзаступник міністра юстиції, голова правління Transparency International Ukraine Андрій Вишневський, прокурори САП Сергій Козачина, Андрій Перов, Ігор Семак, Роман Симків, Олексій Скибенко.