У Кропивницькому напали на омбудсмена із захисту виборчих прав – "Опора"

Євген Гурницький пов'язує напад на нього з професійною діяльністю
Скріншот: Громадянська мережа Опора / YouTube

Організація "Опора" наголосила, що ті, хто напав на активіста Євгена Гурницького, не взяли його особистих речей, і пов'язує напад із професійною діяльністю омбудсмена.

26 січня приблизно о 23-й годині в під'їзді багатоповерхівки у Кропивницькому вчинили напад на громадського омбудсмена із захисту виборчих прав громадянської мережі "Опора" у Кіровоградській області Євгена Гурницького. Про це 27 січня поінформувала громадська організація "Опора".

"Учора в під'їзді будинку, де я мешкаю, щодо мене скоєно напад. Невідомі особи назвали мене по імені, я відгукнувся, і потім мені завдали ушкодження в області правого ока. Невідомі зникли з місця події і не взяли жодної з моїх особистих речей", – розповів він.

Гурницький зазначив, що пов'язує напад зі своєю професійною діяльністю, оскільки останнім часом він фіксує порушення виборчого законодавства на території Кіровоградської області.

Омбудсмен написав заяву в поліцію і звернувся в медичний заклад.

"Виборча кампанія тільки почалася, а на представника "Опори" скоєно напад. Ми розцінюємо цю подію як тиск на спостереження", – зазначила координатор спостереження за виборами громадянської мережі "Опора" у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

В "Опорі" зазначили, що представники Кропивницького написали заяви до поліції щодо розміщення білбордів без вихідних даних із зображеннями кандидатів у президенти Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Сергія Капліна. 22 січня у Кропивницькому вони склали заяву в поліцію про ймовірне порушення закону України "Про вибори президента України" у зв'язку з розміщенням реклами без вихідних даних кандидата Олександра Шевченка.

Вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

19 січня глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що з початку виборчої кампанії МВС і Нацполіція отримали вже 91 звернення від громадських організацій та громадян про правопорушення під час проведення передвиборчої агітації.