У МЗС заявили, що українські чиновники не вели переговорів із Білоруссю про імпорт електроенергії

У Міністерстві закордонних справ України немає інформації про проведення переговорів із білоруською стороною стосовно цього, ідеться у відповіді МЗС
Фото: depositphotos.com
По сприяння в контактах стосовно імпорту електроенергії ні держоргани, ні підприємства в посольство України в Республіці Білорусь не зверталися, зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Українські чиновники не вели переговорів із представниками Білорусі щодо імпорту електроенергії з Білоруської атомної електростанції, пише 12 січня агентство ExPro з посиланням на відповідь Міністерства закордонних справ України.

"У Міністерстві закордонних справ України відсутня інформація щодо проведення переговорів із білоруською стороною стосовно перспектив закупівлі електричної енергії, планів перемовин українських посадових осіб та планів комерційних компаній розпочати закупівлю електричної енергії з Білоруської АЕС у 2021 році", – ідеться у відповіді на запит журналістів.

По сприяння в таких контактах ні держоргани, ні підприємства в посольство України в Республіці Білорусь не зверталися, зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві. У МЗС додали, що Україна керується насамперед "своїми національними інтересами і зобов'язаннями у сфері європейської інтеграції при ухваленні рішень про залучення зовнішніх постачальників електроенергії".

Україна з 2021 року почала імпорт електроенергії з Білорусі. За даними "Інтерфакс-Україна", електроенергію з Білорусі викупили ТОВ "ДЕ Трейдинг" і ТОВ "Дніпросталь-Енерго". "Дніпросталь-Енерго" належить українському бізнесменові Віктору Пінчуку, "Донбасенерго" належить бізнесмену і нардепу від групи "Довіра" Максиму Єфімову.

За інформацією ExPro, у січні 2021 року імпорт із Білорусі також планують компанії "ЕРУ Трейдинг" та "Енерджі Трейд Груп", вони дістали доступ до перетину на місячному аукціоні.

2019 року народний депутат від "Європейської солідарності", член міжфракційного депутатського об'єднання "Енергетична незалежність і безпека України" Михайло Бондар заявляв, що за імпортом електроенергії з Білорусі може ховатися непряме постачання з Росії.

Тимчасову заборону на імпорт електроенергії з Росії ввели навесні 2020 року, зокрема після критики постачання президентом Володимиром Зеленським. 16 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на своєму засіданні дозволила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, всупереч позиції Зеленського, писав "Цензор.НЕТ". НКРЕКП дозволила трейдерам укладати контракти на постачання електроенергії у 2021 році, зазначало видання.

За два дні до рішення НКРЕКП, 14 грудня, народний депутат від "Батьківщини", перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг Олексій Кучеренко зареєстрував проєкт закону про продовження заборони на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі до 31 грудня 2021 року. Але до сесійної зали документа поки не виносили.

Перед цим Україна імпортувала електроенергію з РФ з осені 2019 року – після чотирирічної перерви. Це стало можливим унаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня 2019 року закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії".

До березня 2020 року, коли знову ввели заборону, імпортували понад 1 млрд кВт-год, прямі збитки енергосистеми від таких постачань оцінюють у 3 млрд грн, писав "Мінпром". За розрахунками Міністерства енергетики та захисту довкілля України, держава витратила на ці закупівлі 5 млрд грн, писало hromadske.

Імпорт став причиною найбільшої за всю історію незалежності кризи на енергоринку, зазначав ZIK.