У НАБУ заявили, що не намагалися укласти угоду з Онищенком без відома САП

НАБУ: Ініціатива про співпрацю зі слідством надходила саме від адвокатів Онищенка
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Детективи Національного антикорупційного бюро України з грудня 2016 року до травня 2017 року провели три відеоопитування позафракційного нардепа Олександра Онищенка, який переховується за кордоном. У бюро заявили, що всі опитування проводили під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а в одній із розмов узяв участь керівник відділу прокурорів САП.

Інформація, що Національне антикорупційне бюро України пропонувало позафракційному нардепу Олександру Онищенку укласти угоду зі слідством без відома Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, не відповідає дійсності. Про це заявила прес-служба НАБУ у Facebook.

"Ініціатива про співпрацю в обмін на компенсацію збитків та надання показів стосовно низки високопосадовців до детективів НАБУ неодноразово з вересня 2016 року надходила саме від адвокатів Олександра Онищенка. У свою чергу детективи НАБУ повідомили адвокатів, що укладення таких угод – це виключна компетенція прокуратури", – ідеться в заяві.

Зазначають, що з грудня 2018-го до травня 2017 року детективи провели три відеоопитування Онищенка.

"Кожного разу народний депутат так чи інакше піднімав тему співпраці зі слідством. Під час відеоопитувань детективи намагалися з’ясувати умови, за яких Олександр Онищенко готовий був би піти на угоду, а також конкретику щодо фактів корупції за участю високопосадовців, якою підозрюваний був готовий поділитися", – повідомили в НАБУ.

Детективи озвучували цю інформацію прокурорам САП та її керівнику Назару Холодницькому, заявили в бюро. Також, за інформацією НАБУ, участь в одному з відеоопитувань Онищенка брав і прокурор САП.

Зазначають, що результати бесід з Онищенком оформлено та долучено до матеріалів розслідування.

"Усі дії здійснено під процесуальним керівництвом прокурорів САП, із виконанням їхніх указівок та доручень. Із-поміж іншого, ці вказівки стосувалися слідчих дій детективів за кордоном, у тому числі в частині вибору країн для проведення допитів підозрюваного... Тож заяви про нібито перевищення повноважень детективами бюро в частині неповідомлення про ініціативу підозрюваного прокурорів є нічим іншим, як спробою дискредитувати роботу антикорупційного органу", – заявили в НАБУ.

Прес-служба бюро також опублікувала відео із фрагментом опитування Онищенка, яке проводили у грудні 2016 року. У ньому брав участь керівник відділу прокурорів САП.

У НАБУ зазначили, що Онищенко під час відеоопитувань погодився співпрацювати зі слідством, але потім із невідомих причин відмовився.

Онищенко фігурує у справі про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю компанії "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму майже 3 млрд грн. Слідство встановило причетність до незаконної схеми 29 осіб, зокрема Онищенка.

За інформацією Генеральної прокуратури, нардеп покинув Україну 2 липня 2016 року. 29 липня 2016 року він заявив, що перебуває в Лондоні і готовий відстоювати свою правоту у британському суді.

У листопаді 2017 року Онищенко заявив, що детектив НАБУ Андрій Калужинський просив його дати свідчення проти колишнього глави Держфіскальної служби України Романа Насірова та колишнього нардепа Миколи Мартиненка.

"Зрозуміло, що вони не шоколадку Roshen обіцяли мені дати взамін – за штраф, показання і за плівки. Угода зі слідством передбачає завершення моєї поганої історії і початок гарної", – розповів Онищенко.

11 травня відео розмови Онищенка з Калужинським, надане самим депутатом, опублікував канал ZIK.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Онищенка було опитано, але він не сказав слідству нічого конкретного: "Були заяви про підкуп депутатів, лобіювання законів і багато чого іншого, але ці заяви мали загальний характер, без конкретних прізвищ, місць передання коштів, без посилання на апаратуру".