У НАБУ заявили, що не проводили жодних слідчих дій у приміщеннях Держфінмоніторингу

НАБУ: Жодних перешкод у проведенні досудового розслідування з боку Держфінмоніторингу не чинилося
Фото: НАБУ / Facebook

У НАБУ повідомили, що детективи бюро одержали рішення суду про надання тимчасового доступу до копій документів, які зберігають у Держфінмоніторингу, і за узгодженням із відомством отримають їх наступного тижня.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 20–21 грудня не проводило жодних слідчих дій у приміщеннях Державної служби фінансового моніторингу України (ДСФМУ), а заяви про нібито проведені обшуки є недостовірними. Про це повідомила прес-служба НАБУ у Facebook.

"Офіційно повідомляємо, що ані 20 грудня, ані 21 грудня жодних слідчих дій у приміщеннях ДСФМУ співробітники НАБУ не здійснювали. Відтак, інформація про здійснення "обшуків" чи "виїмок" у цій установі працівниками НАБУ, яка з вечора 20 грудня наполегливо поширюється, не відповідає дійсності", – зазначили у відомстві.

Бюро закликало народних депутатів, які транслювали цю інформацію, "перевіряти факти". У НАБУ зазначили, що 29 листопада 2017 року детективи НАБУ одержали рішення суду про надання тимчасового доступу до копій документів, які зберігають у Держфінмоніторингу.

"Цю ухвалу направлено на виконання до ДСФМУ 6 грудня. Попередньо узгоджено, що копії документів, зазначених в ухвалі слідчого судді, ДСФМУ надасть НАБУ наступного тижня. Жодних перешкод у проведенні досудового розслідування з боку Держфінмоніторингу не чинилося", – підкреслили в НАБУ.

У відомстві уточнили, що тимчасовий доступ до документів суд надав у межах розслідування кримінального провадження, яке було внесено до ЄРДР на виконання постанови Солом'янського районного суду міста Києва від 17 липня 2017 року, і детективи "діють згідно із законом" та здійснюють досудові розслідування.

20 грудня "РБК-Україна" з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомило, що співробітники НАБУ провели обшуки в Державній службі фінансового моніторингу.

За даними джерел, обшуки відбулися за зверненням захисту екс-президента України Віктора Януковича "за підозрою в злочинному списанні $1,5 млрд до державного бюджету України".

У березні Краматорський міський суд Донецької області ухвалив рішення про конфіскацію $1,5 млрд оточення Януковича. За даними генпрокурора Юрія Луценка, заблоковані кошти зберігали у вигляді грошей та цінних паперів.

28 квітня Луценко повідомив, що "Ощадбанк" завершив процедуру перерахування в Державне казначейство конфіскованих коштів. Президент України Петро Порошенко зазначив, що ці гроші підуть насамперед на зміцнення армії.