У НАЗК вважають, що ухвалений Радою закон про брехню в деклараціях із поправками Зеленського занадто м'який

У НАЗК вважають, що свободи варто позбавляти за брехню в деклараціях, починаючи з 1 млн грн
Фото: pravda.com.ua
Національне агентство з питань запобігання корупції вітає повторне ухвалення парламентом закону про тюремне покарання за брехню в декларації, але вважає його все ще недостатньо суворим. Про це повідомляють на сайті НАЗК.

Верховна Рада 29 червня повторно підтримала законопроєкт №4651 про покарання за брехню в деклараціях. Із документа прибрали правки, які послаблювали відповідальність за порушення і через які президент Володимир Зеленський ветував закон.

"На жаль, у своєму вето президент зменшив термін позбавлення волі за ст. 366-3 до одного року. Законопроєкт, внесений президентом за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони 29 грудня 2020 року, передбачав два роки позбавлення волі", – ідеться в повідомленні НАЗК.

Для всіх інших злочинів передбачено триваліші строки позбавлення волі, починаючи з двох років.

"Сьогодні головне, чого вимагає суспільство – це належне покарання для корупціонерів. Прийняття цього законопроєкту – важливий крок для досягнення цієї мети. Водночас НАЗК залишається на своїй позиції, що позбавлення волі має передбачатися за умисне зазначення недостовірних відомостей на суму, починаючи з 1 млн грн (за ухваленим законом – із 4,54 млн грн), а відповідальність – бути суворою та відповідати принципам рівності всіх перед законом", – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

У НАЗК також зазначили, що застосувати норми закону можна буде тільки до декларацій за 2021 рік. Їх чиновники подаватимуть наступного року.

Контекст:

Кримінальний кодекс України регламентував відповідальність за декларування недостовірної інформації статтею 366, яка передбачала позбавлення волі на строк до двох років за подання суб'єктом декларування свідомо недостовірних відомостей у декларації.

Конституційний Суд України 27 жовтня скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

4 грудня 2020 року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації – депутати ухвалили законопроєкт №4460, який передбачає штраф і обмеження волі, але не тюремне ув'язнення.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков говорив, що цей законопроєкт "не відповідає запиту українського суспільства". У НАЗК закликали президента ветувати закон, але Зеленський його підписав.

У січні президент видав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про посилення відповідальності за недостовірне декларування, і вніс законопроєкт №4651, який передбачає відновлення тюремного покарання за брехню в декларації, до парламенту як невідкладний.

Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня підтримала ініціативу Зеленського.