"У нас нема 300 спартанців, зате є 49 прокурорів". Соцмережі про інвалідність хмельницьких прокурорів G

Чотири з п'яти керівників окружних прокуратур Хмельницької області оформили собі інвалідність, до того ж – разом із дружинами, повідомив Бутусов
Фото: Київська міська прокуратура / Telegram (ілюстративне)

Інформація про інвалідність прокурорів Хмельницької області й реакція обласного прокурора Олексія Олійника на це повідомлення викликали активні обговорення в українському сегменті соцмереж, "ГОРДОН" публікує огляд найцікавіших постів. 

16 жовтня редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомив, що 49 прокурорів Хмельницької області оформили інвалідність. На його думку, до цього можуть бути причетними колишня керівниця Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Крупа, у якої під час обшуку виявили $6 млн, і її син Олександр Крупа, котрий очолював Пенсійний фонд у Хмельницькій області.

Генпрокурор України наказав провести службове розслідування, а Олійник потім заявив, що в області працює 225 прокурорів й інвалідність має "лише 48" із них. Голова облпрокуратури повідомив, що в нього самого є інвалідність через травму, яку 2005 року він дістав на робочому місці, "вивчаючи матеріали кримінального провадження". 

Бутусов, реагуючи на заяву прокурора, звернув увагу, що той не пояснив, за яких обставин 25-річний на той момент Олійник міг травмуватися у службовому кабінеті під час читання або перегляду матеріалів кримінальної справи. 

"Також чомусь прокурор області не прокоментував, яка травма або захворювання спіткала на службі його дружину, прокурора Ірину – його підлеглу. Виникає питання, чи можливо, що прокурори Олексій та Ірина Олійники разом займалися однією справою в одному службовому кабінеті й отримали спільно одні й ті самі травми?" – написав журналіст. 

Окрім того, Бутусов розповів, що виплати за інвалідність у подружжя Олійників сягають понад 500 тис. грн за рік.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко розповіла, що інвалідність дає змогу прокурорам отримувати пенсію вже після 10 років служби, а не після 25. 

"Якщо просто так, то пенсія невелика. Але якщо є свої люди в суді, то можна вибити від 40 до 70 тис. грн. Живіть тепер із цим. Якщо вам раптом до цього нудно було", – зазначила вона.

Як пише Бутусов, підвищення розміру пенсії до 60% від доходів прокурор області добився, звернувшись до суду. Імовірно, так само зробила його дружина.  

"Стосовно цифр прокурорів-інвалідів. Нібито їх усього 48 із 225 прокурорів. 225 це чисельність разом із районними прокуратурами, а якщо взяти за розгляд апарат самої обласної прокуратури, то там пенсіонери й інваліди будуть у більшості. Чотири з п'яти керівників окружних прокуратур області, наприклад, оформили собі інвалідність, причому деякі – із дружинами разом", – додав головред "Цензор.НЕТ". 

Нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко стверджує, що така ситуація склалася не лише у прокуратурі Хмельницької області. 

"За моєю інформацією, наприклад, у Черкаській області кількість інвалідів-прокурорів іще більша. А що відбувається в решті областей?" – написав він.

Користувач Х Roland Deschain знайшов архіви про Черкаську область.  

"Не там ми, панове військовослужбовці, з вами отримуємо інвалідність. То лі прокурори в кабінеті, читаючи кримінальні провадження. Ох і дурень, ліпше вже б зовсім мовчав", – написав колишній начальник відділу Нацполіції в Кам'янському Дніпропетровської області Сергій Лукашов, коментуючи заяву Олійника. 

Він припускає, що голова облпрокуратури "зараз звалить за кордон" – щоб лікуватися. 

Блогер Сергій Наумович пише, що це, "у принципі, правильна тактика – брати на роботу у прокуратуру людей, які точно не здатні воювати". 

"А уявляєте, якщо б їх усіх забрали до лав ЗСУ? Хто б виконував ці відповідальні обов'язки в тилу? Це ж колапс у державі! Респект за мудрі рішення! Разом до перемоги!" – іронізує він.

Військовослужбовець-ветеран Олег Симороз, який втратив на війні обидві ноги, назвав "чортами" прокурорів, про чию інвалідність написав Бутусов. 

"Тут потрібні жорсткі кроки. Усі ці прокурори мають бути негайно звільнені, без ніяких "переведень" у Слов'янськ чи Краматорськ попити кави. Люстрація і кримінальна відповідальність за фіктивну інвалідність", – вважає він.

"Є і хороші новини: Хмельницька обласна прокуратура стала першою повністю інклюзивною державною установою в Україні", жартує публіцист Юрій Богданов. 

Користувачі також називають відомство "парапрокуратурою"...

...і пропонують поступатися хмельницьким прокурорам місцем у громадському транспорті. 

Ще одним жартом – мемом, який намалював ШІ, – поділився блогер Антон Ходза. 

Меми малюють й інші користувачі соцмереж. 

"У нас нема 300 спартанців. Нема 26 бакинських комісарів. Нема навіть 28 героїв-панфіловців. Зате в нас є 49 хмельницьких прокурорів-інвалідів. Ці потужні люди кожен ранок, переборюючи шалену неміч, піднімаються зі своїх інвалідних крісел на несамовиту боротьбу з корупцією. А значить, усе буде добре", – додав український бізнесмен Олександр Деркач.