ЗМІ виявили інвалідність у 49 прокурорів Хмельницької області. В Офісі генпрокурора відреагували

ЗМІ поіменно назвали місцевих прокурорів із ІІ групою інвалідності
Фото: Хмельницька обласна прокуратура / Facebook

Прокурор Хмельницької області Олексій Олійник і 48 інших прокурорів регіону оформили собі ІІ групу інвалідності, ці документи їм підписувала підозрювана в незаконному збагаченні керівниця Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяна Крупа. Про це 16 жовтня повідомив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

За даними журналіста, місцева прокуратура, яка має відповідати за дотримання законності, не сприяла викриттю Крупи саме тому, що причетна до її оборудок. Окрім того, стверджує Бутусов, прокурори багато років "отримували й продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність" – згідно з рішеннями сина Крупи Олександра Крупи, який очолював управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області (про його звільнення стало відомо 11 жовтня).

"Цензор.НЕТ" назвало з посиланням на джерела прізвища всіх 49 прокурорів, у яких, за його даними, є інвалідність, і підкреслило, що список не остаточний. У деяких випадках інвалідність є й у дружин прокурорів (наприклад, у дружини Олійника Ірини Олійник, котра раніше теж працювала у прокуратурі).

"З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів пенсію в Крупи не оформив тільки один прокурор – Олександр Гончар, керівник Кам'янець-Подільської окружної прокуратури. [...] Масштаби видачі інвалідних свідоцтв і пенсій у прокуратурі важко підрахувати, оскільки близькі родичі прокурорів, які не служили в прокуратурі, також оформлені інвалідами", – ідеться в дописі.

"Цензор.НЕТ" з'ясувало, що прокурори регіону оформляли пенсії із 2016 року. Загальна сума пенсій, яку вони вказали в деклараціях, за підрахунками видання, сягає не менше ніж 54,1 млн грн. Але, як вважає Бутусов, річ тут не у грошах, бо прокурори – "і так не бідні люди". Журналіст пояснив, що, згідно із законодавством про працю, люди з інвалідністю мають перевагу під час працевлаштування й переведення з посади на посаду, "їх значно складніше звільнити". "Наявність дружини-інваліда – додаткова підстава, щоб не допустити переведення прокурора зі своєї області, де в нього всі знайомі, майно, потоки налагоджені, у якусь іншу область, не таку зручну", – написав він.

Прессекретарка Хмельницької обласної прокуратури Марина Тисячна сказала "Суспільному", що не може відповісти на запитання, чи мають прокурори та їхні дружини інвалідність, оскільки це конфіденційна інформація й медична таємниця. Але вона підтвердила, що в Олійника є інвалідність, він дістав її 2017 року, до призначення на посаду керівника регіональної прокуратури (він її посів 2020 року). 

hromadske зазначило, що в матеріалі "Цензор.НЕТ" спочатку було написано про 50 прокурорів із Хмельницької області, у яких нібито оформлена інвалідність, але пізніше видання лишило 49.

Після появи інформації Бутусова Офіс генерального прокурора оголосив у Telegram про проведення службового розслідування.

"У зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури генеральний прокурор підписав наказ про проведення службового розслідування. Службове розслідування охоплюватиме перевірку не лише інформації, яка стосується вищезгаданої обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури", – ідеться в пості.

В ОГПУ підкреслили, що службова комісія "вже розпочала збір інформації й документів для з'ясування цих обставин".

Контекст:

4 жовтня правоохоронці повідомили про обшуки за місцем служби й удома в Крупи та її близьких родичів. У її робочому кабінеті виявили $100 тис., а також низку підроблених медичних документів, списки ухилянтів із фіктивними діагнозами, заявили слідчі. Удома в чиновниці та її родичів працівники Держбюро розслідувань (ДБР) виявили $5,2 млн, €300 тис., понад 5 млн грн і цінні речі. Жінка намагалася позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з $500 тис. через вікно. Обшуки проводили в межах кримінального провадження, відкритого за статтями про шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, легалізацію майна, отриманого у злочинний спосіб, за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, декларування неправдивої інформації та незаконне збагачення.

5 жовтня ДБР оголосило про затримання Тетяни Крупи. Її повідомили про підозру в незаконному збагаченні (ст. 368-5 КК).

7 жовтня Тетяну Крупу заарештували з альтернативою внесення застави в розмірі 500 млн грн.