У поясненні мобілізації суспільству влада України припустилася помилок, які зараз виправляються – Буданов

Людям належно не пояснили, що служба в українській армії не вирок – Буданов
Фото: Kyiv School of Economics / Facebook

Українська влада корегує комунікацію з населенням щодо загальної мобілізації в умовах повномасштабної війни з Росією. Про це начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов сказав, виступаючи перед випускниками Київської школи економіки, його цитує Forbes.

Він назвав мобілізацію "справді непростим" питанням. Буданов констатував, що людям належно не пояснили, що "служба в українській армії – не вирок". Водночас без посилення Збройних сил на громадян України чекає "російське рабство", вважає він.

"Можливо, у комунікації із суспільством ми припустилися помилок, які зараз виправляються. Але вважати, що в нас закінчився людський ресурс, неправильно", – сказав глава ГУР МО.

Росія вважає, що в разі мобілізації всіх українців від 18 років (що зараз обговорюють) Україна зможе вести війну до 2033 року, розповів глава військової розвідки. Крім цього, РФ розглядала варіант зниження призовного віку в Україні до 16 років – у такому разі Україна, мовляв, буде здатна воювати ще до 2044 року.

Буданов упевнений, що навіть за таких умов тривалої війни не витримає українська економіка. Крім того, Україна цінує життя своїх громадян, наголосив він.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 23 липня 2024 року Верховна Рада удванадцяте продовжила воєнний стан і мобілізацію в Україні – до 9 листопада.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мали оновити для терцентру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК. 17 липня в Міноборони поінформували, що за два місяці військово-облікові дані оновило майже 4,7 млн українців.

Комітет ВР із нацбезпеки, оборони та розвідки напрацював законопроєкт, який забороняє мобілізувати чоловіків віком від 18 до 25 років, яких раніше визнали непридатними до військової служби в мирний час і обмежено придатними – у воєнний. Про це 5 серпня розповів секретар комітету Роман Костенко в коментарі "Українській правді".