У Раді не буде депутатів із двома паспортами – Порошенко

Порошенко хоче позбавляти українського громадянства чиновників із двома паспортами
Фото: EPA

Президент України Петро Порошенко зазначив, що "ситуація була доведена до абсурду, коли губернатор, народний депутат або державний чиновник хизувався перед суспільством наявністю двох або трьох паспортів, впевнений у власній безкарності".

Президент Петро Порошенко вважає, що в українському парламенті не повинно бути депутатів із подвійним громадянством. Про це він сказав 15 березня в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я буду робити все від мене залежне, щоб в українському парламенті були лише українські народні депутати з українським громадянством, бо це питання національної безпеки", – підкреслив президент.

Порошенко зазначив, що "ситуація була доведена до абсурду, коли губернатор, народний депутат чи державний чиновник хизувався перед суспільством наявністю двох чи трьох паспортів, впевнений у власній безкарності".

Голова держави навів приклад, коли народний депутат Андрій Артеменко під час допиту в Генеральній прокуратурі публічно заявив, що у нього є другий паспорт.

"Я як президент не збираюся з цим миритися", – сказав він і нагадав, що запропонував парламенту розглянути законопроект, який унеможливлює наявність подвійного громадянства.

За його словами, народний депутат або державний чиновник не має права під час ухвалення найважливіших державних рішень керуватися інтересами іншої держави.

"Я буду робити все від мене залежне, щоб таких людей позбавляти українського громадянства. І я пишаюся тим, що з цього приводу я маю повну підтримку українського суспільства", – резюмував Порошенко.

Згідно до ст. 4 Конституції, в Україні існує єдине громадянство. Чинне законодавство забороняє подвійне громадянство, але не передбачає механізму його позбавлення.

13 березня президент Порошенко вніс у парламент проект змін до закону "Про громадянство". Згідно з документом, особа, яка добровільно набула громадянства іноземної держави, вважатиметься такою, що підпадає під дію вимоги про припинення українського громадянства.

15 березня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що на одному з допитів у ГПУ позафракційний народний депутат України Андрій Артеменко документально підтвердив, що має громадянство Канади.