Боровой про визнання Росією "документів ЛДНР": У майбутньому це дозволить російським бандитам на Донбасі претендувати на громадянство України

Боровой: Це цілком продуманий крок Кремля
Фото з особистого архіву Борового

У Кремля більше немає ресурсів, щоб підтримувати нестабільність на Донбасі, тому президент РФ Володимир Путін хоче запхнути "ДНР" і "ЛНР" до України, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" російський опозиціонер, депутат Державної думи РФ у 19952000 роках, голова партії "Западный выбор" Костянтин Боровой.

Визнання президентом РФ Володимиром Путіним "документів" "ДНР" і "ЛНР" свідчить про наближення переговорів, що стосуються ситуації на Донбасі, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" російський опозиціонер, депутат Державної думи РФ у 1995–2000 роках, голова партії "Западный выбор" Костянтин Боровой.

"Не варто думати, що Путін легалізував паспорти "ЛДНР" на емоціях. Це цілком продуманий крок Кремля, який досить довго обговорювався і готувався російською владою. Мабуть, наближаються великі переговори. Правда, поки незрозуміло, в якому форматі. "Мінськ" помер, це очевидно. Ситуація нестабільна і навіть незрозуміло, кого це найбільше не влаштовує: Україну, ЄС, США чи Росію. У Кремля більше немає ресурсів, щоб підтримувати нестабільність на Донбасі, тому Путін хоче запхнути "ДНР" і "ЛНР" до України, щоб вона їх утримувала, а він би все одно впливав на цей регіон", – зазначив Боровой.

За його словами, головною проблемою Кремля залишається факт, що більшість бойовиків на сході України – це громадяни РФ.

"Проблема для Кремля в тому, що основна маса бандитів на окупованих територіях Донбасу – громадяни Росії. Українським громадянам, які теж відіграють там якусь роль, Москва не особливо довіряє, адже вони більшою мірою залежні від родичів і друзів, що залишилися на території, підконтрольній Києву", – підкреслив опозиціонер.

Він уважає, що визнання "паспортів" "ДНР" і "ЛНР" допоможе російським бойовикам отримати громадянство України.

"Ураховуючи всі обставини, Москві треба запхнути "ДНР" і "ЛНР" до України разом із російськими громадянами – бойовиками, бурятами-танкістами, політичними активістами на кшталт письменника Захара Прилєпіна. Тобто якщо умовний бурят-танкіст отримує паспорт "ЛНР" або "ДНР" – він тепер, завдяки указу Путіна, отримує проміжний статус. У майбутньому це дозволить російським бандитам на Донбасі претендувати на громадянство України. І, можливо, навіть формально брати участь у таких переговорах", – резюмував Боровой.

18 лютого Кремль опублікував указ президента РФ Володимира Путіна про визнання виданих терористами "ДНР" і "ЛНР" паспортів, документів про освіту, свідоцтв про народження і смерть, укладення та розірвання шлюбу, а також реєстраційних знаків автомобілів.

Секретар РНБО Олександр Турчинов з огляду на це заявив, що рішення Путіна цілковито перекреслює мінський процес і дорівнює заяві Росії щодо виходу з нього.

Президент України Петро Порошенко сказав, що цей указ є черговим доказом російської окупації.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що не підтримують ухвалення Кремлем указу щодо визнання "документів "ЛДНР" і закликали міжнародних партнерів посилити тиск на Росію.